Utrecht ‘doet er alles aan’ de ‘raddraaiers’ in de kraag te vatten

FC Utrecht wil er “alles aan doen” om de namen van de “raddraaiers” bij de voetbalrellen van gisteren te achterhalen. Burgers die gisteren foto’s of videobeelden hebben gemaakt, worden opgeroepen die te uploaden om zo te helpen bij het onderzoek.

FC Utrecht wil er “alles aan doen” om de namen van de “raddraaiers” bij de voetbalrellen van gisteren te achterhalen. Burgers die gisteren foto’s of videobeelden hebben gemaakt, worden opgeroepen die te uploaden om zo te helpen bij het onderzoek.

Dat zeiden burgemeester Aleid Wolfsen en districtschef Johan van Renswoude zojuist op een gezamenlijke persconferentie van FC Utrecht en de gemeente Utrecht, naar aanleiding van de gebeurtenissen van gisteren. Tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (die eindigde in een 2-6 verlies voor Utrecht) ontstond onrust op de tribune toen Twente-supporters vuurwerk in het naastgelegen tribunevak gooiden. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Na de wedstrijd gooiden Utrecht-supporters bij het stadion met stenen naar de politie, waarbij een politieruiter gewond raakte. De politie loste enkele waarschuwingsschoten. Tot nu toe werden twee personen aangehouden. Er worden camerabeelden ingezet om meer geweldplegers op te sporen.

http://youtu.be/ItmqO9dN0_8

“Ik accepteer het gooien van vuurwerk niet, en al helemaal niet dat politieagenten moeten schieten om het vege lijf te redden”, zei Wolfsen. Renswouden deed een oproep om foto- en videomateriaal van de rellen te delen via de website van nationale recherche.

‘Emotie begrijpelijk, maar mag niet tot geweld leiden’

Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht, zei tijdens de persconferentie de emotie bij de Utrecht-supporters te begrijpen. “Bij de vorige thuiswedstrijd was er al iets gebeurd, nu weer. Er lag emotie op de wedstrijd en ik kan de schrik en de frustratie bij de supporters begrijpen, dat er voor hun gevoel niets mee gedaan wordt. Maar het mag nooit tot geweld leiden.”

Van Schaik zei dat de club het OM en de politie steunt in hun pogingen de raddraaiers in de kraag te vatten. “Deze mensen mogen zich geen supporters van FC Utrecht noemen.”

Supportersvereniging: rellen hadden voorkomen kunnen worden

De supportersvereniging van FC Utrecht verwijt burgemeester Wolfsen dat het gisteren tot rellen heeft kunnen komen. Nadat Twente-supporters met vuurwerk gooiden is volgens voorzitter Rob Rietveld verzuimd het vak te ontruimen. Toen de wedstrijd stilgelegd werd, konden Utrecht-supporters zich buiten het stadion groeperen om daar de confrontatie met de tegenstander af te wachten. Die werden echter in hun tribunevak geïsoleerd, waarna de woede zich op de politie richtte.

Wolfsen pareerde eerder al dat ontruimen niet mogelijk was omdat de wedstrijd tussen Utrecht en Twente niet was ingeschat als een met een hoog risico - daardoor was er niet meteen ME aanwezig. De burgemeester pleitte eerder al voor lange stadionverboden voor de supporters die zich hebben misdragen.

    • Peter Zantingh