Uitgelicht

Film

Yes Man (Peyton Reed, 2008, VS). Jim Carrey in platte komedie als levenloze bankmedewerker die onder de invloed raakt van Terence Stamp, een zelfhulpgoeroe die zijn volgers ja leert zeggen tegen het leven. Waarop Carrey verandert in een maniakaal feestnummer dat niks afslaat. SBS6, 20.30-22.40u.

Mr. Magorium’s Wonder Emporium (Zach Helm, 2007, VS). Magische familiefilm pakt nogal oubollig en fantasieloos uit. Dustin Hoffman geeft plichtmatig gestalte aan meneer Magorium, de 243-jarige excentrieke uitbater van een magische speelgoedwinkel waarin het speelgoed een eigen leven leidt. Hij vindt het welletjes en hoopt dat Natalie Portman, de jonge verkoopster die al jaren in de winkel werkt, zijn opvolger wil worden.RTL8, 20.30-22.30u.

Mission: Impossible (Brian De Palma, 1996, VS). Visuele trucs zijn de sterren van bijna abstracte actiefilm naar gelijknamige tv-serie uit jaren zestig. Geheim agent Tom Cruise moet bewijzen zijn eigen team niet te hebben verraden. Maar wie dan wel? Werd vervolgd. Ook met Jon Voight, Emmanuelle Béart, Jean Reno en Kristin Scott Thomas.Veronica, 20.30-22.40u.

Ville à vendre (Jean-Pierre Mocky, 1991, F). Nadat hij zijn internetbedrijf heeft verkocht, trekt de jonge Parijzenaar Orphée liftend door Frankrijk. In een provinciestad is hij getuige van de moord op de apothekeres en hij besluit samen met apothekersassistente Valérie Mairesse de zaak uit te zoeken. Het blijkt een merkwaardig stadje: tachtig procent van de inwoners is werkloos, maar iedereen baadt in het geld. Ook met Michel Serrault, Eddy Mitchell. TV5, 23.55-01.36u.

Informatief

Der Duftjäger. De in Vietnam wonenden Fransman Laurent Severac is geurjager: hij zoekt in Zuidoost-Azië naar onbekende welriekende plantensoorten voor de Franse parfum- en cosmetica-industrie. Filmmakers Rolf Lambert und Bernd Girrbach begeleiden hem in de jungle van Noord-Vietnam, waar hij ‘Mak Truk’, zaaddozen van de wilde gember, verzamelt en laten zien hoe hij melisse destilleert uit een plant uit de kruidentuin van een tempelsauna in Laos. Verderop, in de bergen, gaan ze op zoek naar de duurste geurstof ter wereld: de olie uit adelaarshout. We zien Severac ook in Grasse, nog steeds parfumhoofdstad van de wereld, waar hij zijn Mak Truk-olie probeert te slijten aan de steeds op nieuwe geuren jagende industrie die moet inspelen op de vraag naar ‘natuurlijke’ geuren. Arte, 18.15-19.00u.

The big bread experiment: starting from scratch. Eerste deel van driedelige reeks over een sociaal experiment in het marktplaatsje Bedale in de Yorkshire Dales. Hulpdominee Cath Vickers wil de sociale cohesie versterken door met de inwoners en twee echte warme bakkers gezamenlijk een bakkerij te beginnen. Daarbij hoopt ze ook gebruik te maken van de plaatselijke graanmolen die gerenoveerd wordt. BBC 2, 20.00-21.00u.

RBS: Inside the bank that ran out of money. Ooit was de Royal Bank of Scotland een Schots bastion van degelijkheid. Maar in oktober 2008, nog geen tien jaar nadat Fred Goodwin aan het hoofd van de bank was komen te staan, scheelde het slechts enkele uren of de bank was omgevallen. RBS noteerde dat jaar het grootste verlies ooit in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk: 28 miljard euro, plus een reputatie, plus het imago van Schotland als financieel centrum. In deze film vertellen topmanagers en andere insiders het meeslepende relaas van een nationale ramp.BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Red Sonja. Eerste aflevering van nieuwe, tragikomische reeks over de 55-jarige Odette Willekens (Sien Eggers), die na een zwaar ongeval van haar echtgenoot Marcel (Luc Van Duyse) in financiële en sociale problemen is geraakt. Het stel woont in een goedkope huurwoning in Antwerpen. Om haar eenzaamheid en ellende te vergeten, vlucht Odette via haar pc naar een virtuele wereld: ze creëert Red Sonja, een knappe en assertieve jonge vrouw (Charlotte Vandermeersch) die alles is wat zij niet is. Odette gaat zozeer op in haar alter ego dat voor haar de grens tussen werkelijkheid en virtualiteit soms vervaagt. Dan wordt ze, voor de kijker en voor zichzelf, ook ‘echt’ Red Sonja. Canvas, 21.30-22.00u.