Tientallen doden bij strijd in het zuiden van Jemen

A woman carries flowers during a demonstration to demand the trial of Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz December 4, 2011. At least two people were killed on Sunday in battles between loyalists of Saleh and foes in Taiz, a centre of ten months of protests that have driven the Arab world's poorest country to the brink of civil war. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A woman carries flowers during a demonstration to demand the trial of Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz December 4, 2011. At least two people were killed on Sunday in battles between loyalists of Saleh and foes in Taiz, a centre of ten months of protests that have driven the Arab world's poorest country to the brink of civil war. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

Bij botsingen tussen het Jemenitische leger en strijders van lokale stammen in de zuidelijke stad Taiz zijn het afgelopen weekend minstens 28 doden gevallen. Taiz is de op een na grootste stad van Jemen en een broeinest van anti-regeringsdemonstranten. Een eerdere aankondiging van president Saleh dat hij terugtreedt heeft er niet voor rust gezorgd. Saleh wil macht overdragen aan de vicepresident, maar eist ook vrijwaring van rechtsvervolging. In Taiz eisen demonstranten dat hij wordt vervolgd voor het neerslaan van anti-regeringsbetogingen, waarbij de afgelopen maanden honderden mensen zijn omgekomen. (AP)