Taalprobleem doemt weer op bij verdeling ministersposten België

Di Rupo gisteren met zijn assistent (l) en een agent in burger (r) bij zijn aankomst voor gesprekken met de partijen. Foto Reuters / Francois Lenoir

De Belgische onderhandelingen over het toewijzen van ministersposten vlotten nog niet. Na een avond en nacht praten is er nog geen akkoord over de verdeling van portefeuilles. De partijen zitten sinds half zes gisteravond nog steeds bij elkaar.

Niet geheel verrassend is de relatie tussen de Vlaamse en Waalse partijen de grote sta in de weg van een spoedig akkoord. In België is het normaal dat de ministersposten evenredig over zowel de Nederlads- als Franstaligen worden verdeeld.

Het probleem is dat de grote formateur van de regering slecht Nederlands spreekt. Elio di Rupo is tevens beoogd premier en die is volgens de traditie taalneutraal: een probleem voor de Vlaamse partijen die ook qua aantal stemmen als de onderliggende partij zijn.

Onder meer de discussie over de vraag of de regering uit veertien of vijftien ministers moet bestaan, moet nog worden afgekaart. Vandaag wil Di Rupo met zijn kabinet de eed afleggen bij koning Albert.

    • Jules Seegers