Syrië verwacht akkoord Arabische Liga snel te ondertekenen

A demonstrator protesting against Syria's President Bashar al-Assad holds a sign during a march through the streets after Friday prayers in Marat al Numan near Adlb December 2, 2011. The banner reads, "People want the execution of Bashar and his gang". Picture taken December 2, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A demonstrator protesting against Syria's President Bashar al-Assad holds a sign during a march through the streets after Friday prayers in Marat al Numan near Adlb December 2, 2011. The banner reads, "People want the execution of Bashar and his gang". Picture taken December 2, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een spandoek met de tekst: het volk wil de executie van Bashar en zijn ploeg. Foto Reuters

Het regime van Bashar al-Assad heeft positief gereageerd op een voorstel van de Arabische Liga internationale waarnemers Syrië binnen te laten. Dat meldt de woordvoerder Jihad al-Makdesi van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken vandaag in Damascus.

De woordvoerder laat verder weten:

“Het voornemen is om het protocol snel te ondertekenen. Minister Walid al-Moallem heeft ‘positief gereageerd’ op de eis van de Liga en dit antwoord zondagavond schriftelijk overgebracht aan Liga-leider Nabil Elaraby.”

‘Eerst zien dan geloven’

Onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants in een reactie:

“Ik zou hier zeer sceptisch over zijn. Syrië zegt altijd dat ze open staan voor gesprekken en bereidt zijn voorstellen te tekenen. Maar als puntje bij paaltje komt gebeurt er niets. Dat hebben we ook bij eerdere ultimatums gezien. Daarom: eerst zien dan geloven.”

De waarnemers hebben als doel het dodelijke geweld vanuit regeringstroepen tegen pro-democratiebetogers te beëindigen. Gisteren legde de Liga Bashar al-Assad een ultimatum op van een week om op het voorstel te reageren. Komt het niet tot een akkoord, kan dat wel eens leiden tot interventie van de Verenigde Naties, zei de Qatarese premier zaterdag bij een top van de liga in Doha.

De 22 lidstaten werden het zaterdag eens over de details van economische en diplomatieke sancties tegen het Syrische regime. Eerdere pogingen Syrië aan een deadline te binden waren tevergeefs. Zo trokken regeringstroepen zich nog steeds niet terug uit diverse steden en ging het dodelijk geweld tegen pro-democratiebetogers gewoon door.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld