Syrië oefent leger op paraatheid tegen agressie

In een vertoon van hun macht hebben de Syrische strijdkrachten het afgelopen weekeinde oefeningen gehouden, „gelijkend op een werkelijke slag” om de paraatheid van raketsystemen in antwoord op „mogelijke agressie” te testen. Dat hebben de Syrische staatsmedia gemeld. Het Syrische regime staat onder zware internationale druk om een einde te maken aan het bloedige geweld tegen zijn tegenstanders. Volgens de Verenigde Naties heeft het overheidsgeweld tot dusverre meer dan 4.000 mensen het leven gekost.

De oefeningen zijn een boodschap aan de buitenwereld dat militaire interventie op hard verzet zal stuiten. Volgens de staatstelevisie tonen de oefeningen dat de Syrische raketten en troepen „in gereedheid zijn om de natie te verdedigen en iedereen tegen te houden die het waagt zijn veiligheid in gevaar te brengen”.

In oktober waarschuwde president Bashar al-Assad dat het Midden-Oosten „zal branden” en in „tientallen Afghanistans” zal veranderen als het Westen zou ingrijpen in Syrië. Rusland, een van de weinige overgebleven bondgenoten, heeft recentelijk tegen schepen gerichte kruisraketten aan Syrië geleverd.

Tot dusverre hebben de Verenigde Staten en Europese landen weinig neiging getoond om gewapend in te grijpen, zoals veel Syrische oppositiegroepen nu vragen. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris, Jeremy Feltman, zei gisteren nog met zoveel woorden dat Washington geen militaire interventie wil. Hij kondigde aan dat de VS de druk op Assad nog meer zullen verzwaren.

De Syrische autoriteiten pakten gisteren een in de VS geboren blogger en mensenrechtenactiviste op, Razan Ghazzawi (30), die met een vriend onderweg was naar Jordanië om een conferentie over persvrijheid in de regio bij te wonen. Sinds de opstand in Syrië half maart begon zijn tientallen bloggers en journalisten gevangen gezet.

Ghazzawi is een van de weinige activisten die onder eigen naam bloggen. Ze documenteerde schendingen van de mensenrechten en arrestaties. Onafhankelijke buitenlandse journalisten worden nauwelijks toegelaten. (Reuters, AP, AFP)