Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kredietbeoordelaar S&P’s waarschuwt vijftien eurolanden

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P’s) heeft vanavond vijftien landen in de eurozone - waaronder Nederland - gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid van de landen mogelijk wordt afgewaardeerd.

In een verklaring stelt S&P’s dat het besluit is genomen “vanwege de overtuiging dat de systematische spanningen in de eurozone de afgelopen weken zijn gestegen in die mate dat de kredietwaardigheid van de hele eurozone onder druk staat.”

Na een waarschuwing heeft een land 90 dagen de tijd om actie te ondernemen, daarna gaat de kredietbeoordelaar over tot daadwerkelijke afwaardering.

De twee landen die niet worden gewaarschuwd zijn Cyprus en Griekenland. Cyprus werd al eerder gewaarschuwd en Griekenland heeft al de slechtste rating van de wereld, meldt persbureau AP.

In reactie op de berichtgeving zakte de koers van de euro ten opzichte van de dollar eerder vanavond van 1.3406 naar 1.3382.

Interactieve graphic: Europa in cijfers