Sociale werkplaatsen willen 230 miljoen extra

De sociale werkplaatsen hebben 230 miljoen euro per jaar extra nodig. Daarmee kunnen 125.000 extra mensen aan de slag worden geholpen die anders werkloos zullen raken. Dat stelt brancheorganisatie Cedris vandaag in een plan dat een alternatief moet bieden voor de aangekondigde bezuinigingen in de branche.

Door de nieuwe wet Werken naar Vermogen en de bezuinigingen die ermee gepaard gaan, dreigen duizenden mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt hun baan kwijt te raken. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag trokken directeuren van sociale werkvoorzieningen al aan de bel: een kwart van de mensen die nu nog onder begeleiding aan het werk zijn, zouden door de kabinetsplannen thuis komen te zitten.

De groep waar het om gaat, bestaat uit ongeveer 400.000 mensen die zonder ondersteuning niet kunnen werken. Het zijn mensen in de bijstand, de Wajong (jong gehandicapten) of de sociale werkvoorziening. Het kabinet wil in 2013 de verschillende regelingen samenvoegen in de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. Dat moet een bezuiniging van 1,8 miljard euro opleveren.

Met de samenvoeging is niets mis, vinden de betrokkenen. Maar de voorgenomen bezuiniging gaat te ver, vinden de directeuren. „Dat is voor hen heel hard en voor Nederland heel duur en onverstandig”, schrijven de directeuren. Brancheorganisatie Cedris stelt nu dat met 230 miljoen per jaar 125.000 extra mensen aan het werk kunnen.

In een Kamerdebat zei staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) afgelopen donderdag dat het kabinet „niet wil tornen aan de rechten van de huidige groep kwetsbare werknemers”. Tegelijkertijd wilde hij niet garanderen dat de huidige groep werknemers zijn plek behoudt.