Saneringspakket Monti positief ontvangen op de markten

De financiële markten hebben vandaag positief gereageerd op het saneringspakket dat de Italiaanse premier Mario Monti gisteravond presenteerde. De lange rente daalde met 50 basispunten naar iets boven de 6 procent.

Het saneringspakket ‘Red Italië’ behelst extra bezuinigingen van 30 miljard euro over de komende drie jaar om de Italiaanse staatsfinanciën op orde te brengen. Italië gaat fors snijden in de pensioenregeling, de btw gaat omhoog en de onroerendgoedbelasting wordt weer ingevoerd.

Het Italiaanse kabinet ging gisteren akkoord met het pakket. Het parlement moet de plannen vandaag goedkeuren.

Monti: zonder pakket riskeert Italië een Griekse crisis

Italië riskeert een soortgelijke Griekse economische crisis als het bezuinigingspakket niet wordt doorgevoerd, zo zei Monti vandaag. De maatregelen mogen de economische groei drukken, maar dit wordt gecompenseerd door het herstel van vertrouwen.

Monti:

“Zonder dit pakket, denken wij, zou Italië instorten. Dan zou Italië in een situatie terechtkomen gelijk aan die van Griekenland.”

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Marije Willems