Saatchi: kunstkopers vulgair

De kunst kopende nouveau riche is vulgair en deprimerend oppervlakkig, aldus Charles Saatchi. Afgelopen vrijdag spuwde de beroemde kunstverzamelaar zijn gal over de huidige stand van zaken in de kunstwereld, in een ingezonden stuk in de Britse krant The Guardian. Het elan van de kunstmarkt gaat ten onder aan een tsunami van nieuwe rijken, betoogt hij. „Genieten deze mensen überhaupt wel van het kijken naar kunst?”

Saatchi meent dat oligarchen „en ander Eurotrash” het pas in de laatste plaats om de kunst gaat. De nieuwe groep schept slechts genoegen in de reacties van vrienden die elk nieuw prul vol ontzag verwelkomen – met hun rug ernaar toe, schrijft hij.

Zo is de Biënnale van Venetië niet langer de voorname hedendaagse kunsttentoonstelling van weleer, maar een met glamour gevulde sociale gebeurtenis, waar men van het ene chique feest naar het andere hopt. „Mijn kleine duistere geheimpje is dat ik eigenlijk niet denk dat er nog veel mensen in de kunstwereld over zijn met gevoel voor kunst, die het verschil weten tussen goede en slechte kunst, voordat een kunstenaar al door anderen wordt gewaardeerd.”

Dit is ook waarom „die ellendige conceptuele kunst” nog alomtegenwoordig is, volgens Saatchi. „Het moeten selecteren van schilderijen voor een tentoonstelling op basis van een eigen smaak is voor curatoren kennelijk een ontmoedigend vooruitzicht. Wat ik zie op tentoonstellingen is vooral een onthullende demonstratie van een gebrek aan oog voor goede kunst.”