Russisch surrealisme in actie

Honderd procent verkiezingsfraude bestaat niet. Als een autoritair machtsapparaat de schijn van democratische legitimiteit wil wekken, kan het ook grootscheeps vervalste verkiezingen verliezen.

Dat is gisteren gebeurd in Rusland, waar een nieuw parlement moest worden gekozen. De regeringspartij Verenigd Rusland heeft qua zeteltal de meerderheid behouden in de Staatsdoema. Dat lag voor de hand. Maar in maatschappelijk termen is de 49 procent die Verenigd Rusland bij elkaar heeft gescharreld, een nederlaag. Steeds meer kiezers hebben de buik vol van al die trucs, zoals de positiewisseling die premier Poetin en president Medvedev twee maanden geleden arrangeerden.

Medvedev en Poetin hebben er in de campagne en op verkiezingsdag alles aan gedaan om de burgers toch te dwingen tot een stem op hun partij. Propaganda op de staatszenders, verbodsbepalingen, intimidatie en arrestaties: ze lieten geen middel onbenut. Gisteren ging het apparaat zo ver om op internet enkele media en bloggers, die zich nog niet onderhorig gedragen, met computeraanvallen onbereikbaar te maken. Zelfs de website van de radiozender Echo Moskvy werd door hackers uit de lucht verdreven.

Ook de uitslag zelf raakt kant noch wal. Toen de Russen gisteren naar bed gingen, stond Verenigd Rusland op 47 procent van de stemmen en nam lijsttrekker Medvedev het woord ‘coalitie’ in de mond. Bij het ontbijt bleek dat de partij in zetels een meerderheid heeft gehaald. Dankzij de miljoenen kiezers in Moskou, Sint-Petersburg en andere steden in Europees Rusland, waar de nieuwe middenklasse en jongeren zich juist afwenden van de macht? Wie dat gelooft, gelooft in wonderen.

De machtsclan in het Kremlin staat nu voor een dilemma. Sommige groepen uit de entourage lijken in paniek. De Kiesraad, die deze zoveelste democratische farce in Rusland moet afdekken, dreigde vandaag met een strafzaak wegens wetsschending tegen de media en bloggers die gisteren door hackers juist werden platgelegd. Een fraai voorbeeld van Russisch surrealisme. Doemavoorzitter Gryzlov, een apparatsjik die ooit de lachers op zijn hand kreeg toen hij zei dat het parlement „geen plaats is voor discussie”, treedt volgens Echo Moskvy wellicht terug.

Ook president Medvedev moet voor zijn politieke toekomst vrezen. Formeel was hij lijsttrekker van Verenigd Rusland. Hij heeft gefaald. Leider Poetin kan hem offeren. Na de presidentsverkiezingen van maart 2012 zou hij premier worden onder president Poetin. Hij kan wellicht beter decaan worden aan de juridische faculteit in Sint-Petersburg.

Het is niet uitgesloten dat het Kremlin met een andere surprise komt om de toestand naar zijn hand te zetten, speculerend op de apathie van de burgers. Behalve in Zuid-Ossetië pakte dat tot nu toe goed uit. Maar daarmee herovert de macht nog geen maatschappelijke legitimiteit.