Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OVSE: Rusland bood niet de voorwaarden voor eerlijke verkiezingen

President Medvedev en premier Poetin gisteren na de eerste uitslagen die een flink verlies, maar toch nog een kleine meerderheid voor Verenigd Rusland opleverden. Foto AFP / RIA-NOVOSTI

De parlementsverkiezingen in Rusland zijn in het voordeel van de partij van premier Vladimir Poetin gemanipuleerd. Tevens werden ze ontsierd door “overtredingen”, claimen Europese waarnemers.

De OVSE en andere Europese ‘waakhonden’ verklaren vandaag dat de stemgang van gisteren werd gekenmerkt door “een beperkte politieke concurrentie” en een “gebrek aan eerlijkheid”. Dit bood volgens hen niet de juiste voorwaarden voor eerlijke verkiezingen.

Stembussen gevuld met stapels biljetten

De Europese waarnemers zeggen dat de stemming werd bezoedeld door “frequente procedurele overtredingen”: gevallen van schijnbare manipulaties, waaronder serieuze aanwijzingen van het massaal met stembiljetten volproppen van stembussen.

“Mijns inziens waren deze verkiezingen een wedstrijd waarin slechts enkele spelers mochten wedijveren.” - missiehoofd Heidi Tagliavini, OVSE.

Sommige oppositiepartijen werd deelname aan de verkiezingen ontzegd en de stemmentellers waren onvoldoende onafhankelijk, aldus de waarnemers vandaag. Ook de media waren partijdig en op diverse niveaus was er bemoeienis door de autoriteiten.

Correspondent in Moskou namens NRC, Michel Krielaars, had een voorzichtigere analyse van de OVSE verwacht:

“Ze zijn nu serieus kritisch, terwijl de OVSE toch alleen bij de brave stembureaus mocht komen waar geen fraude werd gepleegd. Maar een rapport zal helemaal niets veranderen aan de uitslag. Mochten oppositiepartijen de uitspraken van waarnemers aanhalen, zal Poetin dat op de staats-tv tegen ze gebruiken. En daar kijkt het gros van de stemmers naar.”