Reformatorische Omroep: televisie voor mensen zonder televisie

De Reformatorische Omroep (RO) zou niet eten van de tv-appel. De in 2005 opgerichte splinteromroep, geheel gefinancierd door donaties en uitsluitend actief op internet, maakte tot op heden uitsluitend radioprogramma’s, veelal met kerkelijke muziek. In beeld kwamen alleen vieringen en concerten, zonder eigen regie.

Nu knabbelt de RO toch voorzichtig aan het verboden fruit met een videokanaal op de website. Deze maand zijn daar eigen programma’s te zien, waaronder een journaal. Een opvallende stap, aangezien men in reformatorische kring het lichtzinnig vermaak van televisie weert.

Op internet zijn de reacties niet allemaal positief. Op de website kerknieuws.nl staan reacties als „buitengewoon principeloos” en „tv is van de duvel”. RO-directeur Arjan van der Zouwen: „Dat is een discussie van vroeger. We merken dat onze achterban wel programma’s op internet kijkt. Voor hen maken we dit programma.”

De vergelijking met de Evangelische Omroep (EO) ligt voor de hand, maar volgens Van der Zouwen is er een nuanceverschil. „De EO maakt programma’s met een missionaire boodschap en voor een breed publiek. Onze programma’s zijn specifiek voor onze doelgroep.” Voor amusement is dus geen plaats op het digitale kanaal. „Voor onze achterban belemmert dat de tijd voor bezinning. Maar dat wil niet zeggen dat onze programma’s niet leuk zijn. Ons kinderprogramma is denk ik heel leuk om naar te kijken.”

Journalistiek maakt de RO ook een eigen afweging. In een item over de weigerambtenaren komen alleen ambtenaren met gewetensbezwaren aan het woord. „We proberen objectief te zijn, maar we hebben wel onze eigen opvattingen.”

In januari evalueert de RO de reacties. Dan moet blijken of de achterban klaar is voor de voorzichtige stap richting tv op internet.