Priester met vriendin wordt uit ambt gezet

Het bisdom Den Bosch gaat de 81-jarige priester Jan Peijnenburg nu formeel uit het priesterambt zetten. Dat staat in een brief die Peijnenburg zaterdag ontving. Peijnenburg zou uit zijn priesterambt worden gezet als hij niet voor 1 december zijn geliefde Threes van Dijck (86) het huis uit zou zetten. Peijnenburg weigerde.

Al 46 jaar lang vormen Peijnenburg en Van Dijck een liefdespaar. Ze hebben nooit een geheim gemaakt van hun relatie en van hun afkeer van het verplichte celibaat. Nooit legde het bisdom Den Bosch hun een strobreed in de weg. Tot 28 september dit jaar. Hulpbisschop Rob Mutsaerts had de kerkelijke rechtbank opdracht gegeven een onderzoek te openen naar Peijnenburg en Van Dijck.

Praktisch betekent de uitzetting uit het priesterambt voor de gepensioneerde Peijnenburg niets. Toch zullen vrienden namens hem en Van Dijck een kort geding aanspannen bij de burgerlijk rechter.

Peijnenburg: „Om, ook ter wille van anderen, eens uit te zoeken of de kerkelijke rechten niet strijdig zijn met de burgerlijke rechten.”

Bovendien gaan Peijnenburg en Van Dijck nu openlijk de strijd aan met de katholiek leiders van Nederland. „Het is een groot gevecht geworden”, zegt de priester. „ Eerst geloofden we dat mijn uitzetting een eenmansactie van Mutsaerts was. Nu denken we dat het hele episcopaat ons de mond wil snoeren. Want niemand heeft Mutsaerts teruggefloten.”

En dat laten Peijnenburg en Van Dijck niet gebeuren. Eerst waren ze terughoudend in het zoeken van publiciteit. Nu gaan ze bij Pauw en Witteman zitten, praten ze met Brandpunt, Omroep Brabant, het Eindhovens Dagblad.

„Wij staan een andere godswerkelijkheid voor dan de bisschoppen. Wij winden ons op over de treurnis en onvrijheid die de kerk van nu teweegbrengt. Bijvoorbeeld op het gebied van homofilie. Wij willen onze vrije visie naar buiten brengen.”

Deze week nog gaat een website van het stel de lucht in met boeken en publicaties, maar ook met gedichten en meditaties. Het webadres is: www.1001dagennachtgedachten.nl.”