Politie wil risicoduels zonder uitpubliek

Risicoduels in het betaald voetbal moeten voortaan zonder uitpubliek worden gespeeld. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in een reactie op de rellen gisteren na het duel FC Utrecht-FC Twente.

Vijf agenten werden buiten het stadion geraakt door stenen en er werden waarschuwingsschoten gelost. Als het debat rond voetbalgeweld niet leidt tot maatregelen, dan komt ACP met acties.

De onrust begon gisteren toen FC Twente-fans vuurwerk in een vak met FC Utrecht-supporters gooiden. Het duel werd een kwartier gestaakt, maar buiten zochten honderden supporters de confrontatie met de politie, die versterking van de Mobiele Eenheid inriep.

Het is opmerkelijk dat er geen ME achter de hand was gehouden. In supporterskringen was bekend dat deze wedstrijd problemen kon opleveren. Vorig seizoen zijn drie spelers van FC Utrecht aangevallen door fans van Twente, na een bekerduel in Enschede. In 1998 braken rond een duel tussen beide clubs ook hevige rellen uit.

Supporters van FC Utrecht zijn woedend dat burgemeester Aleid Wolfsen geen toestemming gaf om het uitvak te ontruimen, blijkt uit verschillende open brieven aan Wolfsen die vanmorgen op supporterswebsites verschenen. FC Utrecht had de politie en gemeente gevraagd dit te doen, maar er was te weinig politiecapaciteit. CDA, VVD en Leefbaar Utrecht hebben Wolfsen om opheldering gevraagd.