Partij Poetin nu op bijna 50 procent, maar groot verlies betekent weinig

De stembussen zijn dicht, president Medvedev en premier Poetin staan de pers te woord. Foto Reuters / Yuri Kochetkov

Na bijna 95 procent va de tellen districten staat de partij van Vladimir Poetin op 49,7 procent van de uitgebrachte stemmen. Ondanks dit grote verlies voor zijn partij Verenigd Rusland lijkt er niet veel te veranderen in de Russische politiek.

Poetin mag dan zijn tweederde meerderheid in de Doema kwijt zijn, twee partijen die wel zetels erbij kregen zijn bekende bondgenoten van Verenigd Rusland. Zelfs de Communisten, die van 12 naar 20 procent gaan ten opzichte van vier jaar geleden, vormen een geringe oppositie.

“Het parlement heeft hier nooit echt gefunctioneerd. Een échte oppositiepartij als Jabloko heeft het niet gehaald en je mag verwachten dat de andere partijen in de Doema gewoon met Verenigd Rusland mee zullen stemmen. Een democratie is het niet.” – Michel Krielaars, correspondent NRC in Moskou.

Schaamteloze fraude

De 49,7 procent voor Poetins partij is iets meer dan de 48,5 waarop het gisteravond stond. Wel heeft Verenigd Rusland forser verloren dan vooraf verwacht werd, zegt ook onze correspondent:

“Volgens de laatste peilingen zou er 53 procent behaald worden en het is nog veel lager geworden. Bovendien is er gigantisch gefraudeerd: ik hoor verhalen van stembureaus in Moskou waar mensen van Verenigd Rusland naar binnen liepen en hele stapels stembiljetten door de gleuf propten, zonder dat daar iets van werd gezegd. Je kunt (…) dan concluderen dat Verenigd Rusland een historisch dieptepunt heeft bereikt.”

Poetin hoopte op populariteit, maar kreeg wantrouwen

Poetin zelf zei dat deze uitslag “een stabiele ontwikkeling van het land garandeert”. Maar volgens persbureau AP stond hij er terneergeslagen bij en hield hij het bij een kort statement. Hij had gehoopt een signaal te krijgen van steun vanuit de bevolking en een bevestiging van zijn populariteit. Die bleef uit.

Opvallend was dat vooral in de grote steden als Moskou en Sint-Petersburg een erg lage opkomst werd geregistreerd. Een teken van weinig geloof in de huidige politiek. Op sommige delen van het platteland werd juist fervent gestemd.

Van de 110 miljoen Russen ging 60 procent gisteren naar de stembus, een afname van 4 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen.