Opnieuw radioactieve lekkage kerncentrale Fukushima

Leakage from evaporative condensation apparatus is seen inside the desalination facility at the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant in Fukushima prefecture, in this handout picture taken December 4, 2011. The tsunami that struck Fukushima nuclear plant in March was far larger than what the facility was equipped to handle, the operator of the plant said on Friday in its first official assessment of the worst nuclear disaster in 25 years. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Handout (JAPAN - Tags: DISASTER BUSINESS ENVIRONMENT) MANDATORY CREDIT. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Leakage from evaporative condensation apparatus is seen inside the desalination facility at the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant in Fukushima prefecture, in this handout picture taken December 4, 2011. The tsunami that struck Fukushima nuclear plant in March was far larger than what the facility was equipped to handle, the operator of the plant said on Friday in its first official assessment of the worst nuclear disaster in 25 years. REUTERS/Tokyo Electric Power Co./Handout (JAPAN - Tags: DISASTER BUSINESS ENVIRONMENT) MANDATORY CREDIT. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een lekkage in de Fukushima Dai'ichi kerncentrale in Japan, ten noorden van Tokio. Foto Reuters / Tokyo Electric Power Co.

De Japanse kerncentrale Fukushima heeft zo’n 45 ton hoogradioactief water gelekt uit een reinigingsapparaat. Een deel is mogelijk terecht gekomen in de oceaan. Dat heeft exploitant TEPCO verklaard.

TEPCO schat dat er ongeveer 300 liter water is weggelopen voordat het lek kon worden gedicht met zandzakken.

Momenteel wordt onderzocht of het radioactieve water de oceaan heeft bereikt. Het is niet de eerste keer dat er radioactief afval is gelekt. Lees hier wat de mogelijke gevolgen van de lekkages zijn.

De beschadigde Fukushima Dai’ichi centrale moet nog voor het einde van het jaar de status ‘cold shutdown’ krijgen. In een later stadium wil TEPCO de reactorgebouwen, beschadigd door de enorme aardbeving en de tsunami op 11 maart, gaan bedekken.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving