Ooit vreesde de politiek Fitna

Het proces WildersNed. 2, 23.00 - 23.55 uur

De reconstructie is zeker voor televisie een ingewikkelde journalistieke vorm. Achteraf verantwoording afleggen – tenzij voor een enquêtecommissie – is geen vanzelfsprekendheid en al helemaal niet voor een camera. Het is dan ook bijzonder dat omroep Human erin is geslaagd een groot aantal hoofdrolspelers rondom het proces Wilders aan het spreken te krijgen.

Het eerste deel van het drieluik wordt vanavond uitgezonden en zorgde al voor het nodige nieuws. Samenstellers Hans Hermans en Martin Maat ontdekten dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), in de aanloop naar de omstreden film Fitna van PVV-leider Geert Wilders, heeft voorgesteld de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD in schakelen om de inhoud en het precieze moment van verspreiding te achterhalen.

Een idee dat in het kabinet onmiddellijk werd afgeschoten door eerstverantwoordelijk minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en daarbuiten door Tjibbe Joustra, nationaal coördinator terrorismebestrijding. Dat zij het idee hebben afgewezen, geven ze letterlijk toe in de uitzending. Jammer alleen dat Wilders zich van commentaar onthoudt.

De politieke gang van zaken rondom het uitbrengen van Fitna levert 50 minuten boeiende, toegankelijke en soms zelfs spannende televisie op. Het belooft veel voor de komende twee uitzendingen die over het onderwerp zelf gaan: het turbulente proces tegen Wilders.

Mark Kranenburg

    • Mark Kranenburg