Omstreden deal India/ Australië

Het uitvoerverbod op uranium voor India is al doorbroken door de VS.

De regerende Laborpartij van Australië heeft gisteren besloten een langdurig uitvoerverbod van uranium voor India op te heffen. Het besluit stuitte op fel verzet van kritische leden van de partij. Zij wezen erop dat India het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend.

Premier Julia Gillard herinnerde de leden van haar centrum-linkse partij aan de veiligheidseisen die ervoor moeten zorgen dat het uranium alleen voor vreedzame doelen wordt gebruikt. De verkoop zou van groot belang zijn voor de nationale economie. „Wij moeten ervoor zorgen dat de relaties met omliggende regio’s zo sterk mogelijk zijn”, zei Gillard tijdens de jaarlijkse partijconferentie.

De premier heeft er eerder op gewezen dat de Verenigde Staten al in 2005 afspraken met India maakten over handel in uranium en samenwerking in het opwekken van kernenergie. Daarmee zou een internationaal verbod zijn doorbroken.

De vorige, conservatieve, regering van Australië was al met India in gesprek over handel in uranium. Toen de partij van Gillard aan de macht kwam, werden die gesprekken onmiddellijk beëindigd.

Voor zover bekend ligt veertig procent van de uraniumreserves in de wereld in Australië. De voorraad van het land is echter niet voor iedereen te koop. Australië heeft verdragen met de VS, China, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Australië en verschillende Europese landen. (AP, BBC)