Ode aan de rivier is mooi maar ook clichématig

John Lambrichts: Oeverlangen aan de Maas Uitgeverij Ispo Facto, € 39,50. Te bestellen via johnlambrichts.nl **

Dit fotoboek is het resultaat van de vele mijmertochten die fotograaf John Lambrichts de afgelopen drie jaar langs de oevers van de Grensmaas maakte. Dit gebied op de grens met België is aan het veranderen en omdat Lambrichts in dit gebied opgroeide, wilde hij een ode brengen aan de rivier en aan de geboortegrond van de omwonenden.

De zoektocht naar herkenning en jeugdherinneringen heeft een dik fotoboek opgeleverd vol zwart-witfoto’s, afgewisseld met enkele tekstuele flarden van emotionele gebeurtenissen. De foto’s hebben een klassieke uitstraling door de harde contrasten, groffe korrel en het gebruik van veel (bewegings)onscherpte. Soms is de werkelijkheid niet meer te herkennen en zijn de foto’s sferische taferelen geworden. De titel vertelt dat het langs de Maas is, maar het had elke andere grote rivier kunnen zijn.

Dat geeft aan dat het Lambrichts niet zozeer om dit gebied gaat, maar om een gevoel dat typisch en herkenbaar is voor iedereen die langs een grote rivier woont. Zo’n rivier bepaalt het landschap en de dynamiek van het bestaan. Maar juist die behoefte van Lambrichts om aan zoiets abstracts te appelleren maakt het resultaat wat clichématig. De foto’s en de teksten geven het boek een theatrale toon. De romantische blik op de natuur, met veel emoties en grootse gebaren, ligt er te dik bovenop, waardoor hij niet overtuigt. Een mooi boek dus, maar helaas niet meer dan dat.

Sterre Sprengers

    • Sterre Sprengers