WK honkbal verdwijnt in huidige vorm - Nederland blijkt laatste winnaar

Feest bij de Nederlandse honkballers na het winnen van het WK in oktober.
Feest bij de Nederlandse honkballers na het winnen van het WK in oktober. Foto AFP / Adalberto Roque

Het Nederlands honkbalteam gaat als de 39ste en laatste wereldkampioen van de internationale honkbalfederatie (IBAF) de geschiedenis in. Het WK honkbal dat Nederland dit najaar in Panama won, wordt niet meer in de huidige vorm georganiseerd.

Daartoe is gisteren tijdens een congres van de IBAF in de Amerikaanse stad Dallas besloten.

De kans is klein dat Nederland ooit nog wereldkampioen honkbal wordt. Die titel gaat vanaf 2013 naar de winnaar van de World Baseball Classic. Dit toernooi wordt georganiseerd de Amerikaanse Major League Baseball. Hieraan doen in tegenstelling tot het laatste officiële WK in Panama wel de beste honkbalprofs ter wereld mee.

Nieuw IBAF-toernooi: Super 12

Op het IBAF-congres is verder besloten dat in plaats van het huidige WK een ander toernooi komt onder de naam Super 12. Daaraan doen vanaf 2015 de beste twaalf landen van de wereldranglijst mee. Net als op het afgelopen wereldkampioenschap in Panama ontbreken daar de sterren uit de Major League.

Het Nederlands team heeft zich al wel geplaatst voor de derde World Baseball Classic (WBC) die in maart 2013 wordt gehouden. Nederland wist die deelname met een verrassende plaats bij de laatste acht op de WBC in 2009 af te dwingen en hoeft geen kwalificatietoernooien te spelen. Aan het nieuwe wereldkampioenschap doen zestien honkballanden mee.

Prijzen en nominaties voor Nederlands honkbalteam

De wereldtitel van Nederland leverde gisteren nog wel enkele onderscheidingen op. Zo werd bondscoach Brian Farley door de IBAF uitgeroepen tot ‘Coach van het Jaar 2011’. International Curt Smith werd onderscheiden met de prijs voor de Senior Athlete of the Year.

Het honkbalteam is in Nederland genomineerd voor de titel ‘Sportploeg van het Jaar 2011’. De wereldkampioenen moeten het in hun categorie opnemen tegen de zwemestafetteploeg en de shorttrackvrouwen.

In de categorie ‘coach van het jaar’ kan Farley ook hier in de prijzen vallen. De bondscoach van het Nederlands honkbalteam moet het opnemen tegen zwemcoach Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen. Het sportgala vindt plaats op maandag 12 december.

    • Koen Greven