Nadal slaat Spanje naar vijfde Davis-Cupzege

Spain's team celebrates after defeating Argentina at their Davis Cup final reverse singles rubber at the Olympic Stadium in Seville December 4, 2011. Rafael Nadal mounted a thrilling comeback back from a set down to beat Argentina's Juan Martin Del Potro and clinched Spain's fifth Davis Cup tennis title on Sunday. REUTERS/Javier Diaz (SPAIN - Tags: SPORT TENNIS)
Spain's team celebrates after defeating Argentina at their Davis Cup final reverse singles rubber at the Olympic Stadium in Seville December 4, 2011. Rafael Nadal mounted a thrilling comeback back from a set down to beat Argentina's Juan Martin Del Potro and clinched Spain's fifth Davis Cup tennis title on Sunday. REUTERS/Javier Diaz (SPAIN - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Rafael Nadal heeft Spanje gisteren in Sevilla de Davis Cup bezorgd. De kopman van de Spaanse tennissers versloeg in zijn tweede partij in het enkelspel de Argentijn Juan Martín del Potro en bracht Spanje op een beslissende 3-1 voorsprong in de finale van het landentoernooi. Het was de vijfde keer in elf jaar tijd dat Spanje de Davis Cup won – na de titels in 2000, 2004, 2008 en 2009.

Nadal had wel zijn handen vol aan Del Potro, die sterk begon en de eerste set met 6-1 won. Daarna kwam de Spanjaard beter in zijn spel. Hij won de tweede en derde set: 6-4 en 6-1. Vooral in de vierde set maakten Nadal en Del Potro er een meeslepend gevecht van. De Argentijn werkte twee keer een break achterstand weg en liep uit naar 5-3. Maar het lukte hem niet de set uit te serveren. Nadal lukte dat evenmin, maar in de tiebreak gaf de nummer twee van de wereld geen punt meer cadeau: 7-6. „We hebben alles gegeven. Dit was een erg emotionele overwinning na een zwaar jaar”, zei Nadal.

De Spanjaarden waren vrijdag voortvarend aan de finale begonnen. Nadal en David Ferrer wonnen hun eerste partij in het enkelspel. Nadal had geen kind aan Juan Mónaco: 6-1, 6-1 en 6-2. Ferrer had het in zijn duel met Del Potro een stuk moeilijker, maar besliste de vijfsetter in zijn voordeel: 6-2, 6-7, 3-6, 6-4 en 6-3.

Met een overwinning in het dubbelspel bracht Argentinië, dat al vier keer de finale van de Davis Cup speelde maar de prestigieuze beker nooit won, de spanning zaterdag weer terug. Eduardo Schwank en David Nalbandian wonnen met 6-4, 6-2 en 6-3 van Feliciano Lopez en Fernando Verdasco.

Argentinië mocht daardoor gisteren even dromen van een tennisstunt, maar Nadal liet het niet zover komen.