Nadal leidt Spanje naar Davis Cup

De Spaanse tennissers wonnen het toernooi voor de vijfde maal; Rafael Nadal bracht de beslissing door zijn tweede enkelspelpartij te winnen.

Rafael Nadal heeft Spanje gisteren in Sevilla de Davis Cup bezorgd. De kopman van de Spaanse tennissers versloeg in zijn tweede partij in het enkelspel de Argentijn Juan Martín del Potro en bracht Spanje op een beslissende 3-1 voorsprong in de finale van het landentoernooi. Het was de vijfde keer dat Spanje de Davis Cup won, na de titels in 2000, 2004, 2008 en 2009.

Nadal had zijn handen vol aan Del Potro, die sterk aan de partij begon en de eerste set met 6-1 naar zich toetrok. Daarna kwam de Spanjaard beter in zijn spel en won de tweede en derde set: 6-4 en 6-1. Vooral in de vierde set maakten Nadal en Del Potro er een meeslepend gevecht van. De Argentijn werkte twee keer een break achterstand weg en liep uit naar 5-3. Het lukte hem echter niet de set uit te serveren. Nadal slaagde daar evenmin in, maar in de tiebreak gaf de nummer twee van de wereld niets meer cadeau: 7-6 (0). „We hebben alles gegeven. Dit was een erg emotionele overwinning na een zwaar jaar”, zei Nadal.

De Spanjaarden begonnen vrijdag voortvarend aan de finale. Zowel Nadal als David Ferrer won zijn eerste partij in het enkelspel. Nadal had geen kind aan Juan Mónaco: 6-1, 6-1 en 6-2. Ferrer had het in zijn duel met Del Potro een stuk moeilijker, maar besliste de vijfsetter toch in zijn voordeel: 6-2, 6-7(2), 3-6, 6-4 en 6-3.

Met een overwinning in het dubbelspel bracht Argentinië zaterdag de spanning weer terug. Eduardo Schwank en David Nalbandian waren met 6-4, 6-2 en 6-3 te sterk voor Feliciano Lopez en Fernando Verdasco. Argentinië mocht daardoor nog even hopen op een stunt, maar aan die hoop maakte Nadal gisteren tegen Del Potro een eind. (NRC)