Moskou demonstreert tegen Poetin tijdens grootste betoging in jaren

Russische oppositieleden schreeuwen anti-regeringsleuzen tijdens een betoging in Moskou vandaag.
Russische oppositieleden schreeuwen anti-regeringsleuzen tijdens een betoging in Moskou vandaag. Foto AP / Ivan Sekretarev

In Moskou gingen vandaag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de machthebbende partij van Vladimir Poetin, Verenigd Rusland. Gisteren behaalde de partij net geen vijftig procent bij de parlementsverkiezingen, waarbij volgens de betogers grootschalig is gefraudeerd.

Ook gisteren werden arrestaties verricht toen mensen wilden demonstreren, maar de betoging van vandaag, waarbij veelvuldig “Rusland zonder Poetin” werd gescandeerd, was een van de grootste in jaren. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd.

Twitter avatar obk Olaf Koens Rode Plein afgesloten. Ik heb de macht nog nooit zo bang gezien

Enkele honderden betogers probeerden het kantoor van de kiescommissie in Moskou te bereiken, maar werden de pas afgesneden door de oproerpolitie. Die voerde de demonstranten af in bussen. Naar schatting namen vijfduizend tot tienduizend mensen deel aan het protest.

De verkiezingen van gisteren waren voor Poetin een van de slechtste in zijn periode van twaalf jaar aan de macht. Een dergelijke afkeer liet het Russische volk hem nog niet zien. Volgens tegenstanders, maar ook volgens internationale waarnemers, is er bovendien op grote schaal gefraudeerd door Verenigd Rusland. Er zijn gevallen van schijnbare manipulaties gemeld, waaronder serieuze aanwijzingen van het massaal met stembiljetten volproppen van stembussen.

    • Peter Zantingh