Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Merkozy: er is een nieuw Europees Verdrag nodig

Sarkozy verwelkomt Merkel bij het Elysée in Parijs.
Sarkozy verwelkomt Merkel bij het Elysée in Parijs. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Sarkozy en Merkel pleiten voor een nieuw verdrag voor de Europese Unie om te voorkomen dat de regio nog een keer in een schuldencrisis belandt. Dat maakten de president en de bondskanselier vandaag bekend na gezamenlijk overleg in Parijs.

“Ik kan zeggen dat er een compromis is tussen Frankrijk en Duitsland”, zei de Franse president na het overleg. De voorkeur van de twee gaat uit naar een verdrag waar alle 27 EU-lidstaten mee akkoord gaan, maar ze zijn ook tevreden met een overeenkomst tussen alleen de 17 eurolanden. Merkel sloot zich bij de woorden van haar ambtsgenoot aan: “We moeten vertrouwen terugwinnen en daarom is structurele verandering nodig. We hebben een nieuwe verdrag nodig, want het huidige Verdrag van Lissabon voldoet niet langer.”

Automatische sancties, geen eurobonds

In het verdrag zou opgenomen moeten worden dat landen automatische sancties krijgen opgelegd wanneer ze begrotingsregels overtreden - bijvoorbeeld wanneer het begrotingstekort tot boven de drie procent oploopt. Aanstaande woensdag zullen ze Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, inlichten over de details.

Over de eurobonds (gezamenlijke Europese staatsobligaties waar de Europese Commissie zich onlangs nog hard voor maakte) waren Sarkozy en Merkel duidelijk: die zijn geen optie.

Sarkozy sprak over een “gouden regel” voor begrotingstekorten en staatsschulden waar eurolanden zich aan moeten houden. Hij zei verder dat de eurozone zolang de crisis duurt maandelijks bijeen zou moeten komen om de voortgang van de economische groei te bespreken en dat het Europese Noodfonds EFSF niet in 2013, maar volgend jaar al een definitieve vorm moet hebben. Over de rol van de Europese Centrale Bank liet hij zich niet uit.

De belangrijkste punten

Samenvattend zijn dit de belangrijkste punten van het voorstel van Merkozy:

  • Automatische sancties voor landen die hun begrotingstekort tot boven de drie procent laten oplopen;
  • De nationale begrotingen van de eurozone moeten zich houden aan een “gouden regel” voor begrotingstekorten en staatsschulden. Het wordt juridisch afdwingbaar dat ze zich hieraan committeren;
  • Geen eurobonds;
  • Iedere maand een bijeenkomst van regeringsleiders voor zolang de crisis aanhoudt.

Als het Europees Verdrag aangepast of opnieuw opgesteld wordt, is daar een akkoord van alle lidstaten voor nodig. De gesprekken over het verdrag zouden voor maart 2012 afgerond moeten worden, “want we moeten snel handelen”, zei Sarkozy.

Cruciale week voor de euro

De bijeenkomst van Merkel en Sarkozy tekent de start van een cruciale week voor de eurozone, die worstelt met het terugwinnen van vertrouwen van de financiële markten. Aan het eind van de week vindt een EU-top plaats in Brussel.

Interactieve graphic: Europa in cijfers