Kortkolom kunst

‘Melancholia’ is beste Europese film

Rotterdam. Melancholia van de Deense regisseur Lars von Trier is zaterdagavond uitgeroepen tot beste Europese film. Het sciencefictiondrama kreeg drie prijzen tijdens de uitreiking van de European Film Awards, de Europese tegenhanger van de Oscars. Melancholia was in acht categorieën genomineerd en won prijzen voor Beste Europese film, Beste Cinematografie en Beste Productiedesign. De Deense regisseur was niet aanwezig bij de prijsuitreiking in Berlijn. Hij heeft besloten niet meer in het openbaar te spreken, nadat hij dit jaar bij het filmfestival in Cannes controversiële uitspraken deed. Zo zei hij dat hij een „nazi” was en dat hij „Hitler begreep”. Von Trier werd vervolgens verbannen van het festival. Ook The King’s Speech kreeg drie prijzen. Zo werd hoofdrolspeler Colin Firth verkozen tot beste Europese Acteur. Daarnaast kreeg de Britse film de publieksprijs. Tilda Swinton werd uitgeroepen tot Beste Europese Actrice 2011 voor haar rol in We Need to Talk About Kevin. De Nederlands-Belgische film Adem won de Discovery Award voor beste debuutfilm. Dansfilm Pina van Wim Wenders, ook de gastheer van de avond, werd gekozen tot beste documentaire. (NRC)

Winnaars laatste BKVB-prijzen

Amsterdam. De Fonds BKVB Oeuvreprijzen 2011 gaan naar beeldend kunstenaar Daan van Golden, architect Adriaan Geuze en ontwerper Paul Mijksenaar. Het zijn de laatste winnaars van de prijs, die ophoudt te bestaan. Zij krijgen elk veertigduizend euro. Het fonds maakte ook de winnaar bekend van de Benno Premselaprijs. Deze gaat naar Wim van Krimpen, initiatiefnemer van de beurs Kunstrai. De Prijs voor de Kunstkritiek gaat naar kunsthistoricus Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De oeuvreprijzen van het Fonds voor Beeldende kunsten, Vormgeving en Bouwkunst worden in februari voor het laatst uitgereikt. Tegen die tijd is het fonds al met de Mondriaan Stichting gefuseerd tot het Mondriaan Fonds. (Novum)

Ritman-bibliotheek gaat weer open

Amsterdam. De Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam gaat weer open. Vanaf half december is de collectie boeken en manuscripten over de christelijk-hermetische en esoterische filosofie, die werd verzameld door zakenman Joost Ritman, weer openbaar toegankelijk. De bibliotheek was meer dan een jaar gesloten. Eind vorig jaar viel de collectie uiteen wegens een financieel conflict tussen Ritman en de Friesland Bank. Ritman heeft zijn schulden bij de bank inmiddels afgelost. Van de verzameling zijn nog 23.000 handschriften en gedrukte werken over. Een deel van de collectie, dat sinds 2005 in het bezit is van het Rijk, werd in december vorig jaar door staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Daar zullen ze voorlopig ook blijven. Ook werden er boeken verkocht, om de schulden af te betalen. (NRC)

Meer publiek voor gratis Britse musea

AMSTERDAM. De bezoekersaantallen van de musea in Engeland zijn verdubbeld sinds de musea tien jaar geleden gratis toegankelijk werden. Dat blijkt uit onderzoek, meldt de BBC. In 2010 en dit jaar werden de gratis geworden musea in het land door bijna achttien miljoen mensen bezocht. In 2000 en 2001 waren het er zeven miljoen. Vrije toegang trekt vooral grote groepen buitenlandse bezoekers. De entreeprijzen van trekpleisters zoals het Victoria en Albert Museum en het Natural History Museum werden op 1 december 2001 geschrapt. Voor speciale tentoonstellingen, wordt een aparte heffing gevraagd. (Novum)