Kortkolom economie

Shell bouwt nieuwe fabriek in emiraat Qatar

Rotterdam. - Energieconcern Shell gaat in Qatar een petrochemische fabriek bouwen, samen met Qatar Petroleum. Daarover heeft het Brits-Nederlandse bedrijf een ‘overeenkomst op hoofdlijnen’ gesloten met de regering van Qatar. De fabriek zet aardgas om in grondstoffen voor de kunststoffenindustrie. Shell maakt niet bekend wat de fabriek gaat kosten, omdat nog geen definitieve beslissing is genomen over de bouw ervan. Verschillende persbureaus hebben uit de mond van Mohammed bin Saleh Al-Sada, minister van Olie in Qatar, opgetekend dat het om een investering van circa 6,5 miljard dollar (4,8 miljard euro) zou gaan. Als de bouw van de fabriek doorgaat betekent dat voor Shell en Qatar een verdere versteviging van hun banden. Shell opende eerder dit jaar in het emiraat een reusachtige fabriek die aardgas omzet in onder meer diesel en paraffine. (NRC)

TUI Travel boekt winst door Britse activiteiten

Amsterdam. - Reisorganisatie TUI Travel, dat een notering heeft aan de Londense beurs, heeft in het gebroken boekjaar 2010-2011 een nettowinst geboekt van 85 miljoen pond (99 miljoen euro). Een jaar eerder maakte het bedrijf, dat in Nederland de merken Kras en Arke voert, nog een verlies van 73 miljoen pond (84,7 miljoen euro). Het bedrijf verhoogt het dividend met 2,7 procent naar 8 pence (9,3 eurocent). De ommekeer werd gerealiseerd door de realisatie van eerder geplande kostenbesparingen in het Verenigd Koninkrijk. Toch waarschuwt het bedrijf voor al te veel optimisme, omdat het economische en geopolitieke landschap grillig blijft. „We zijn erg blij met onze prestaties in 2011 en hebben wederom winstgroei geboekt ondanks de onrust in belangrijke Noord-Afrikaanse bestemmingen en een zwak consumentenvertrouwen in bepaalde markten, aldus topman Peter Long. (Novum)

Playbook verergert problemen Blackberry

Rotterdam. - Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM), producent van de Blackberry, heeft bijna 500 miljoen dollar (340 miljoen euro) afgeschreven aan onverkochte, of in prijs verlaagde, PlayBook tablets. RIM verwacht verder dat de verkoop van Blackberrys met de feestdagen zal tegenvallen. Ook is de winstverwachting over 2011 naar beneden bijgesteld. Nadat RIM dit nieuws afgelopen vrijdag na beurs bekendmaakte, daalde de koers van het bedrijf op de beurs van Toronto met bijna 10 procent. De verkoop van de PlayBook valt tegen omdat er problemen zijn met de ontvangst van e-mail. Daar moet met de introductie van een nieuwe Blackberry verandering in komen. RIM verwacht het nieuwe apparaat begin volgend jaar te presenteren, maar analisten denken dat het later in het jaar zal worden. Intussen verliest de Blackberry steeds meer terrein op de grote concurrent Apple, die met de iPhone en de iPad zeer succesvol is. (NRC)