Kortkolom buitenland

Julian Assange mag toch in hoger beroep

Londen. Wikileaks-oprichter Julian Assange mag in hoger beroep gaan bij het Britse Hooggerechtshof om zijn uitlevering aan Zweden aan te vechten. Dat heeft een Londense rechtbank vanochtend besloten. Assange wordt in Zweden verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen. De openbaar aanklager wil hem daarover ondervragen. Volgens de advocaten van de Australiër is dat onvoldoende basis voor het Europese arrestatiebevel dat tegen hem werd uitgevaardigd, ook omdat hij niet is aangeklaagd en het bevel zou zijn uitgevaardigd door de verkeerde instantie. Assange vreest uitlevering naar de VS in verband met de onthullingen van WikiLeaks. (NRC)

Iran zegt drone te hebben neergehaald

Teheran. Iran zegt in het oosten van het land een Amerikaans onbemand verkenningsvliegtuigje te hebben neergeschoten. De NAVO in Afghanistan heeft laten weten inderdaad een geavanceerd RQ-170 verkenningsvliegtuigje te missen dat een missie uitvoerde boven het westen van Afghanistan. Maar een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat er geen aanwijzing is dat de drone is neergehaald. Volgens gespecialiseerde websites verzamelt de RQ-170 Sentinel inlichtingen over Iran, dat wordt verdacht van een geheim kernwapenprogramma, en Pakistan. (AFP, Reuters, AP)

Verrassende winnaar verkiezingen Slovenië

Ljubljana. Bij de parlementsverkiezingen in Slovenië is de nieuwe partij van de burgemeester van hoofdstad Ljubljana gisteren de verrassende winnaar geworden. De centrum-linkse partij Slovenië positief, van burgemeester en zakenman Zoran Jankovic, kreeg 28,5 procent van de stemmen. De centrum-rechtse Democratische Sloveense partij van oud-premier Jansa haalde 26,6 procent. Een mogelijke regeringscoalitie is die van de 58-jarige Jankovic met scheidend premier Borut Pahor, wiens sociaal-democratische partij na veel kritiek op de plannen voor pensioenhervorming bleef steken op 10,5 procent van de stemmen. (AFP)

Gevechten gaan door in Jemen, 28 doden

Sana’a. Bij gevechten tussen troepen onder president Salehs zoon Ahmed en opstandige tribale eenheden in de Jemenitische stad Taiz zijn in drie dagen zeker 28 mensen om het leven gekomen. Het zuidelijke Taiz, de tweede stad van Jemen, is een bolwerk van anti-Saleh-protest. Saleh heeft een akkoord ondertekend dat hij de macht overdraagt aan zijn vicepresident in ruil voor immuniteit. Vicepresident Hadi heeft nu een commissie gevormd die de strijdkrachten moet hervormen, kennelijk met de bedoeling Salehs zoon en neven daaruit te verdrijven. (AP, Reuters)

Kazachse politie slaags met rebellen: 7 doden

Almaty. Bij gevechten tussen rebellen en een elite-eenheid van de politie zijn gisteren nabij de Kazachse commerciële hoofdstad Almaty zeven doden gevallen, onder wie vijf rebellen en twee leden van de eenheid. De rebellen zouden betrokken zijn geweest bij de moord op twee agenten in Almaty, vorige maand. (AP)

Britse bom uit WO-II onschadelijk gemaakt

Berlin. Bijna de helft van de 107.000 inwoners van de Duitse stad Koblenz is gisteren geëvacueerd tijdens het onschadelijk maken van een Britse bom van 1,8 ton. Het was een van de grootste evacuaties in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. De Britse bom werd onlangs ontdekt door het uitzonderlijk lage water in de Rijn bij Koblenz. (AP, Reuters)