Kortkolom binnenland

Private gevangenis wordt niet goedkoper

Rotterdam. Privatisering van gevangenissen leidt niet tot een daling van de kosten voor onder meer personeel, voedsel en vervoer. Dat concludeert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in een literatuurstudie naar privatisering van het gevangeniswezen in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië. Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat het privatisering van ‘relevante taken’ van het gevangeniswezen gaat voorbereiden om kosten te besparen. Het WODC, onderdeel van het ministerie van Justitie, stelt vast dat uit een aantal buitenlandse onderzoeken wel besparingen door privatisering zijn gebleken, maar dat daarbij geen rekening is gehouden met extra kosten, zoals overhead, die de kostenbesparing van 2 tot 13,8 procent tenietdoen. Na het kerstreces reageert het ministerie van Justitie op het literatuuronderzoek. (NRC)

Ultimatum aan Occupy A’dam om overlast

Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de Amsterdamse Occupy-betogers op het Beursplein tot vandaag de tijd gegeven om de overlast aan te pakken. Dat liet hij de betogers zaterdag tijdens een bezoek weten. Van der Laan wil dat de betogers het tentenkamp verkleinen en de stankoverlast verminderen. De betogers zegden toe te voldoen aan de verzoeken van de burgemeester op dit punt. Er gaat ook een drank- en drugsverbod in op het terrein en de betogers mogen geen open vuur meer maken. Ook mogen de betogers van Occupy nog maar met maximaal vier personen overnachten op het Beursplein om hun eigendommen te bewaken. (Novum)

Voetballer verwondt met schoppen bejaarde

Amsterdam. Een 77-jarige man is gistermiddag in Amsterdam ernstig gewond geraakt toen hij geschopt werd door een amateurvoetballer. Dat zei een politiewoordvoerder vandaag. De 32-jarige voetballer werd op de Amsterdamse amateurclub OSV door de scheidsrechter van het veld gestuurd. Toen hij merkte dat de bejaarde het met de keuze van de scheidsrechter eens was, sprong hij over de reclameborden en deelde met twee benen een karatetrap uit tegen de borstkas van de man. De bejaarde ligt nog in het ziekenhuis en wordt in coma gehouden. De voetballer zit nog vast. (Novum)