Kom mee, we pakken ze

Na afloop van FC Twente-FC Utrecht braken heftige rellen uit rond het stadion.

In supporterskringen was al bekend dat er problemen konden ontstaan bij het duel.

Pang. Pang. Pang. Vlak achter elkaar gieren de felle waarschuwingsschoten van een politiepistool. Ze komen van de Rijksweg vlak naast stadion Galgenwaard van FC Utrecht. Een grote groep supporters springt over de reling van de weg en sprint de helling af, de aangrenzende woonwijk in. Bijna allemaal hebben ze een pet of capuchon op.

Hoog in de lucht schijnt een politiehelikopter met een fel zoeklicht de wijk in. Er wordt geschreeuwd naar politie en Mobiele Eenheid. Een man bukt, trekt met blote handen een baksteen uit de grond, ramt deze op de stoep in stukken en gooit de steen keihard richting ME. „Utreg hooligans, Utreg hooligans”, klinkt het vanaf de bovengelegen weg.

Na afloop van de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente (2-6) zijn hevige rellen uitgebroken rond het stadion van FC Utrecht. Volgens de politie is een politieruiter gewond geraakt toen hij werd bekogeld met stenen, vier andere agenten zijn ook geraakt. Twee agenten losten waarschuwingsschoten.

De onrust is begonnen tijdens de wedstrijd, toen Twente-supporters vuurwerk gooiden richting fans van FC Utrecht. Het duel werd in de 63ste minuut een kwartier gestaakt vanwege het tumult in en rond het stadion. Vlak voor en tijdens de staking vertrokken drommen supporters uit het stadion om de confrontatie te zoeken met de politie, die de versterking van de ME inriep. Het is opmerkelijk dat er op voorhand geen ME aanwezig was. In supporterskringen was namelijk al bekend dat deze wedstrijd problemen zou kunnen opleveren.

Aan het begin van de oprit, onder een viaduct, rennen drie mannen de straat op. Ook zij tillen een baksteen uit de grond, slaan deze kapot op de grond en grijpen een groot stuk. Hun blikken zijn agressief. Alle drie hebben ze hun capuchon strak over het hoofd getrokken. Van ver is de sirene van een politiewagen hoorbaar, die door drommen supporters heen scheurt. De groep wijkt uiteen. Als de politiewagen langs de drie mannen komt, laten ze de stenen los. Twee knallen vol op het raam van de bestuurder. Een steen vliegt over de wagen en scheert rakelings langs het hoofd van de verslaggever. De ME voert charge op charge uit. De paarden worden richting supporters gestuurd, stenen vliegen in het rond. Keer op keer rent de groep hooligans hard weg – om vervolgens direct weer dreigend op te trekken richting politie.

Aan de kant van de weg grijnst een breedgeschouderde, kale man goedkeurend. Hij balt een vuist in de lucht. „We pakken ze. We pakken ze. Kom mee mannen. Heel de oude Bunnikside is er”, schreeuwt hij. De Bunnikside is de tribune waar de harde kern van FC Utrecht thuiswedstrijden bekijkt. De oude-Bunniksiders hebben nog een rekening openstaan met de fans van FC Twente. De aanhang van de twee clubs leven al jarenlang in onmin met elkaar. In 1998 was er ook een grote confrontatie tussen fans van beide ploegen. Supporters rond het stadion spreken over „vergelijkbare taferelen”.

Utrecht-fans zijn ook nog altijd woedend over een incident van maart dit jaar. Na de halve finale van het bekertoernooi werden drie spelers van FC Utrecht opgewacht en geslagen door fans van Twente. Het trio zat niet bij de wedstrijdselectie, maar was wel aanwezig bij het duel. Met name Ismo Vorstermans zou het flink te verduren hebben gekregen. Op Twitter sprak Khalid Sinouh, destijds reservekeeper van FC Utrecht, van „een schande”.

Nog tijdens de rellen doet burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht een oproep via RTV Utrecht. Wolfsen: „Er is met vuurwerk geschoten of gegooid vanuit het vak van FC Twente. Daar wordt heel heftig op gereageerd. Het is heel vervelend, maar we moeten ons verlies nemen en ik roep de supporters op zich rustig en waardig te gedragen. Laat de supporters van FC Twente rustig de stad verlaten.”

Rustig wordt het pas aan het begin van de avond. Wat overblijft is het decor van een veldslag. Vernielde auto’s, bushokjes en fietsen rond het stadion. Her en der ligt een losgerukte steen. De politie arresteerde uiteindelijk twee mensen en meldt dat een rechercheteam de ongeregeldheden gaat onderzoeken en de geweldplegers gaat opsporen door middel van camerabeelden.

    • Enzo van Steenbergen