Is het wel ethisch, speculeren met voedsel?

A Tunisian demonstrator holds his bread stick like a weapon in front of riot police during a protest against the country's new government in Tunis on January 18, 2011. Riot police fired tear gas and clashed with protesters on January 18 at a small protest rally against Tunisia's new government in the centre of the capital, AFP reporters on the ground saw. Around 100 protesters chanted slogans against the RCD party of ousted president Zine El Abidine Ben Ali. "We can live on bread and water alone but not with the RCD," they said. Riot police dispersed the rally -- one of several expected on Tuesday. AFP PHOTO / FRED DUFOUR AFP

Op 19 januari 2011 stond er op de In Beeldpagina’s van deze krant een foto van een man, die een stokbrood als wapen op een groep politiemannen richtte. Het programma Tegenlicht besloot met deze foto naar de plek te gaan waar hij was genomen: Tunesië. Daar begon de Arabische Lente, de reeks massabetogingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die leidde tot de val van verschillende leiders, inclusief die van Tunesië. Aan de onrust in het land ging een flinke prijsstijging van tarwe vooraf. Brood is een van de belangrijkste voedingsmiddelen in het land. De broodprijzen werden tot dan toe kunstmatig laaggehouden door het regime, om de bevolking tevreden te houden. Dat ging niet langer. De verdubbeling van de prijs voor een brood was niet de enige reden voor de revolutie, maar een katalysator was het wel. Tegenlicht volgde het graan: het kwam op beurzen in Londen en Chicago terecht. Hier wordt gehandeld in voedsel, niet alleen door boeren en hun afnemers, maar ook door hedgefondsen, pensioenfondsen, staten en andere partijen die inhoudelijk niets of weinig met voedsel te maken hebben. Hoe werkt die voedselspeculatie? En wat voor invloed heeft het op de voedselprijzen?

    • Laura van der Wal