‘Afghanistan moet aantonen dat geldsteun effectief wordt gebruikt’

De Afghaanse president Hamid Karzai na zijn speech op de conferentie over zijn land in Bonn. Foto AP / Oliver Berg

Afghanistan moet aantonen dat het land in staat is om financiële steun effectief te gebruiken voor de verbetering van de levensstandaard in het land. Alleen dan kan het geld voor de wederopbouw van het land toegezegd worden. Dat heeft een IMF-functionaris vandaag na aanleiding van de internationale conferentie in Bonn over de toekomst van Afghanistan.

“Zelfs als we uitgaan van het optimistische scenario, heeft Afghanistan in het komende decennium buitengewoon veel financiële steun nodig om de mate van veiligheid en ontwikkeling die het voor ogen heeft te realiseren.” - IMF-topman voor het Midden-Oosten en Centraal Azië Masood Ahmed.

Ahmed wees erop dat de geldverstrekkende landen zelf met fiscale problemen zitten. Mede daarom is het van groot belang dat Afghanistan aan kan tonen dat het geld effectief ingezet wordt.

Afghanistan moet veiligheid zelf handhaven, maar heeft geld nodig

Op de conferentie beloofde de wereld Afghanistan na 2014 nog zeker 10 jaar te steunen. Vanaf dat moment, zo hebben de VS en hun bondgenoten eerder bepaald, moet de Afghaanse regering zelf de veiligheid handhaven. De buitenlandse troepen zullen dan grotendeels verdwenen zijn. Volgens de meeste analisten is het niet onmogelijk dat het Afghaanse leger van meer dan 300.000 man dat aankan. Maar het land heeft wel geld nodig. President Karzai schat dat zijn land in 2015 nog zo’n tien miljard dollar aan buitenlandse steun nodig heeft om het hoofd boven water te houden.

In de slotverklaring van de conferentie wordt gesteld dat Afghanistan in 2024 een staat moet zijn die zelfstandig functioneert en geen hulp meer nodig heeft. Concrete toezeggingen over de precieze hulp en het geld werden niet gedaan. Die afspraken moeten worden gemaakt tijdens een donorconferentie in 2012.

Conferentie werd geboycot door Pakistan

De conferentie in Bonn werd geboycot door het belangrijke buurland Pakistan wegens een conflict met de Verenigde Staten over de beschieting van Pakistaanse grensposten vorige week. Ook is er sprake van een diplomatieke rel tussen de Verenigde Staten en het andere belangrijke buurland, Iran. Aanleiding is het neerhalen van een Amerikaanse drone door de Iraniërs. Ook afwezig in Bonn was de Talibaan. Tot de moord in september op de officiële Afghaanse vredesonderhandelaar, oud-president Rabbani, waren er contacten over een komst naar Bonn.

Daardoor boodt het Afghanistan-beraad in Bonn weinig hoop, zo schreef buitenlandredacteur Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad:

“In die omstandigheden is het lastig overtuigende stappen te zetten die de stabiliteit van Afghanistan en de regio op lange termijn helpen garanderen, zoals het doel is van de conferentie in Bonn. Wat de Verenigde Staten en hun bondgenoten ook doen, zolang Pakistan en Iran het gevoel hebben dat het tegen hun belangen is, zullen zij de westerse invloed tegenwerken.”

Afghanistan is een van de armste landen ter wereld en grotendeels afhankelijk van hulp van buitenaf.

    • Lex Boon