Hoe de Sint zich laat verwennen

Zes jaar wonen we nu in het huis tegenover de school. En dus is vandaag de zesde keer dat we Sint Nicolaas op ons dak mogen ontvangen. Wacht eens even, nee, er was een jaar waarin het op de ochtend van de sinterklaasviering zo hard stormde dat de goedheiligman het niet aandurfde. Stel je voor

Zes jaar wonen we nu in het huis tegenover de school. En dus is vandaag de zesde keer dat we Sint Nicolaas op ons dak mogen ontvangen. Wacht eens even, nee, er was een jaar waarin het op de ochtend van de sinterklaasviering zo hard stormde dat de goedheiligman het niet aandurfde. Stel je voor dat zijn mijter van z’n oude hoofd zou waaien. Of erger nog. De hoofdpiet die het ons kwam melden, schudde ontzet zijn hoofd.

Maar vanochtend klopt ons hart weer vol verwachting. Ook de jongste is inmiddels oud genoeg om niet voor dag en dauw naar de buren gestuurd te hoeven worden. Pep begrijpt best dat de Sint niet kan vliegen, maar dat hij keurig bij mensen zoals wij aanbelt, een kopje koffie drinkt om zijn botten te warmen, stukje gevulde speculaas erbij, en daarna drie trappen opklimt om door een veel te krap raampje het dak te betreden. En evengoed zal hij straks, om half negen, samen met zijn vriendjes vol ontzag terugzwaaien vanaf het schoolplein. Woejo, Sinterklaas staat op ons dak!

Zeef bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, suiker en zout boven ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin melk en citroensap. Strooi de boterblokjes erover en wrijf ze met koele handen door het meel. Kneed alles snel tot een samenhangend deeg en laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.

Kneed de citroenrasp en de helft van het ei door het amandelspijs. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Bestuif deegroller en werkvlak met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte.

Leg het voorzichtig op de bakplaat. Rol ook het amandelspijs uit (dit gaat het handigst tussen twee vellen bakpapier) en leg het zo netjes mogelijk op de speculaasbodem. Rol tenslotte de rest van het speculaasdeeg uit en dek hiermee het amandelspijs af.

Pak het deeg rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, maar laat de bovenkant vrij – dit voorkomt dat het deeg uitloopt en de randen te hard worden.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het losgeklopte ei en versier met amandelen. Bak de koek in ongeveer 45 minuten gaar in het midden van de oven. Haal de speculaas uit de oven, verwijder voorzichtig de folierand en laat afkoelen voor je hem aansnijdt.

Amandelspeculaas

500 g bloem + extra om te bestuiven

2 tl bakpoeder

2 el speculaaskruiden

250 g bruine basterdsuiker

mespunt zout

4 el melk

2 el citroensap

250 g koude roomboter, in blokjes

450 g amandelspijs

1 tl citroenrasp

2 eidooiers, losgeklopt met 2 eetlepels melk

50 g witte amandelen

    • Janneke Vreugdenhil