Hockeyers winnen ook van Duitsland

De Nederlandse hockeyers zijn goed begonnen aan de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland. Vannacht (Nederlandse tijd) versloeg het elftal van bondscoach Paul van Ass olympisch en Europees kampioen Duitsland met 3-2. Nederland heeft zich na twee wedstrijden al bijna verzekerd van de ‘winnaarspoule’. Zaterdag waren de hockeyers al met 2-0 te sterk voor Zuid-Korea.

De overwinning op Duitsland kwam ruim drie maanden na de 4-2 nederlaag in de EK-finale tegen de Duitsers. Volgens Van Ass was de winst vandaag „zeer overtuigend”, liet hij vanochtend vanuit Auckland weten. „We konden echt onze wil opleggen, zoals ik vaker roep. We hebben de Duitsers serieus overklast.”

Doelpuntenmakers waren Billy Bakker, Jeroen Hertzberger en Rogier Hofman. De twee tegentreffers, beide in de eerste helft, kwamen volgens de bondscoach door individuele fouten. „Twee keer een verkeerde beslissing, maar dat zijn geen structurele zaken. Daar hoeven we niet aan te werken”, aldus Van Ass. Anders dan tijdens de EK-finale wist het Nederlands elftal de gevaarlijke opkomende Duitse vleugelverdedigers aan banden te leggen.

In de tweede helft kreeg Nederland veel meer kansen. Hofman besliste het duel uiteindelijk na een knappe combinatie met Bob de Voogd. Het krachtsverschil kwam volgens Van Ass met name tot uiting in het aantal afgedwongen strafcorners: zeven voor Nederland tegenover nul voor Duitsland.

Maar er werd geen enkele poging verzilverd. Taeke Taekema, all time topscorer in de Champions Trophy met 46 treffers, kwam in de wedstrijd tegen Duitsland niet tot scoren. Van Ass: „We hebben een aantal varianten geprobeerd, die bleken niet succesvol. De droogte van het veld hielp ook niet bij het uitspelen van de meer complexe varianten. Normaal moet je er twee uit zeven maken, maar ik maak me geen zorgen.”

Bij Duitsland ontbraken een aantal vaste krachten, onder wie de beste speler van het afgelopen EK: Moritz Fürste. Dat doet volgens Van Ass niet af aan de waarde van deze overwinning. „We moeten de tegenstander niet groter maken dan hij is, maar ook zeker niet kleiner. Ik kan ook wel een rijtje opnoemen van mannen die er bij ons niet bij zijn.”

Nederland reisde af naar Nieuw-Zeeland zonder de geblesseerde spelers Floris Evers en Marcel Balkestein. De talentvolle Robbert Kemperman is door Van Ass thuisgelaten wegens „gebrek aan progressie” bij zijn Duitse club RW Köln.

Van Ass propageert aanvallend hockey volgens de filosofie ‘een doelpunt meer maken dan de tegenstander’. In de EK-finale in Mönchen-gladbach werd deze bijna roekeloze spelopvatting de Nederlanders fataal. De Duitsers overmeesterden de Nederlanders fysiek en tactisch. „Onder mijn leiding hebben we nu zes keer tegen Duitsland gespeeld. Vijf keer wonnen we, alleen die keer dat de schijnwerpers er op stonden lukte het niet”, zei Van Ass vanochtend.

Dat was ook het geval op de Spelen in Peking in 2008, toen Duitsland in de halve finale te sterk was. Op de Champions Trophy verloor Nederland voor het laatst in 2004 van Duitsland. De mondiale landentoernooi is minder prestigieus dan de Spelen, WK en EK. Maar dit betekent volgens Van Ass niet dat teams zich sparen of verstoppen. „Hier staan de beste acht landen van de wereld.”