Havelange (95) uit IOC

De Braziliaan João Havelange (95), voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft zich na een periode van vijftig jaar teruggetrokken als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Hij voorkwam daarmee een eventueel royement.

In de brief waarin Havelange zijn aftreden aankondigt voert hij gezondheidsklachten al reden aan. Aannemelijker is dat Havelange zich heeft afgemeld om te voorkomen dat hij vanwege aangenomen steekpenningen uit het IOC wordt gestoten. De ethische commissie heeft zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal rond het failliete marketingbedrijf ISL onderzocht.

Het hoofdbestuur van het IOC vergadert donderdag over de bevingen van de ethische commissie. Als is bewezen dat Havelange in zijn tijd als FIFA-voorzitter vuile handen heeft gemaakt, kan hij worden geroyeerd als IOC-lid. Een dergelijk besluit wil Havelange schijnbaar voorkomen.

De dubieuze rol van Havelange werd geopenbaard door het Britse tv-programma Panorama. Volgens de makers zou hij 1 miljoen dollar van ISL hebben ontvangen als onderdeel van een deal over televisierechten. Nadat FIFA weigerde de beschuldigingen te onderzoeken, nam het IOC die taak over.

Havelange was 24 jaar FIFA-voorzitter, voordat hij werd opgevolgd door Sepp Blatter. Daarvoor nam hij als zwemmer deel aan de Spelen van 1936 in Berlijn en als waterpoloër aan de Spelen van 1956 in Helsinki.