Had Marco verwarmde balletjes?

Marco van Basten was de beste. Van Ajax, van AC Milan, van Nederland, van Europa en van de wereld. En nu ook van de loting voor het Europese kampoenschap 2012.

Typisch Marco. Hij heeft oog voor klasse. Wat moet Nederland met tegenstanders van het allooi Griekenland, Ierland of Tsjechië? Dat niveau zijn ‘we’ inmiddels ontstegen. Denemarken, Duitsland en Portugal zijn van ‘onze’ standing.

Minpuntje was dat Marco ‘ons’ in het verre Charkov laat voetballen. Zo had Marco’s opvolger Bert van Marwijk dat niet gepland.

Hoe heeft dat kunnen gebeuren, Marco? Was één van de twee ballen waaruit je moest kiezen niet verwarmd? Of was je daarvan niet op de hoogte? Dan waren Sophia Loren bij de WK-loting in 1990 in Italië en Lothar Matthaüs bij de loting voor het WK van 2006 in Duitsland beter geïnformeerd. Foutje Marco.

Maar ach, het zij je vergeven, want je hebt ‘ons’ aan drie prachtige tegenstanders geholpen. Je kent onze volksaard. Elke neiging tot arrogantie heb je nu bij voorbaat geëlimineerd. En je hebt ervoor gezorgd dat zeker twee concurrenten voortijdig het veld ruimen. Als dat het scenario is waarop jij preludeert, heb je goed werk geleverd, Marco.

Je was een geniale voetballer, Marco. De datum 21 juni 1988 staat in ons collectieve geheugen gegrift. De dag waarop jij de Duitsers uitschakelde en ‘wij’ revanche namen voor de verloren WK-finale in 1974.

Maar er kleven ook zwarte kantjes aan jouw carrières, Marco. Je miste op een EK ooit de beslissende strafschop tegen de Denen. Om maar te zwijgen over de Portugezen, die jou als speler bijkant doormidden schopten, en bij het WK 2006 zo hebben gepijnigd als bondscoach.

Als jouw opzet slaagt en ‘we’ op 1 juli Europees kampioen worden, zullen we je voor altijd gedenken in onze gebeden.

Maar als het onverhoopt misloopt, zul je moeten begrijpen, Marco, dat we je nog eenmaal een pannenkoek zullen noemen.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam