Guinness World Records

None

De langste snor is 4,29 meter, terwijl de langste baard bij een levende man ‘maar’ 2,37 meter lang is. Ook boeiend: de langste beenhaar is 16,51 cm, de langste tepelhaar 12,9 cm, de langste nagel ruim drie meter. Dat is toch kennis die niet iedereen paraat heeft. Dit zijn slechts verbeterde records. Nieuw is dat de Duitser Rolf Buchholz nu de meeste piercings ter wereld heeft: 453 over zijn hele lichaam, waarvan 278 rond de schaamstreek. Kinderspel vergeleken met de meest gepiercte vrouw: 4.225 stuks heeft de Britse Elaine Davidson er.

Bij de nieuwe records zitten er ook enkele waarvan het verbaast dat ze nu pas gevestigd zijn: de langste polonaise (300 mensen), meeste autoruiten gebroken (25 in 1 min en 35 sec.), meeste watermeloenen met een kapmes door midden slaan op de buik van een vrouw (25 meloenen in 1 minuut doorkliefde een Australiër er). Dat niemand er eerder op is gekomen! (Op die laatste na misschien.)

De mensen die er wél op gekomen waren, zijn met foto en al terechtgekomen in de wereldwijde bestseller Guinness World Records 2012 (Fontein, € 24,95). En in de inleiding staat ‘hoe je nu zelf officieel geweldig kan worden’.

Het Guinness is, volgens de redactie zelf, het best verkopende boek met copyright. De Amerikaanse detectiveschrijver James Patterson wordt genoemd als bestverkopende auteur. Maar omdat hij zijn royalty’s deelt met zijn ghostwriters, is hij niet de beste verdienende. Dat is J.K. Rowling, die meer dan een miljard verdiende met haar Harry Potter-serie. Daarmee is ze de eerste miljardair (in dollars) onder de schrijvers.

Maar dit zijn allemaal nieuwerwetse records, die vaak ook al in de krant hebben gestaan. De aantrekkingskracht van het Guinness Book zit ’m toch vooral in de rariteiten die het tentoonspreidt, in die tepelhaar, of de man die watermeloen op een buik aan stukken hakt (ideetje: er zijn vast lichaamsdelen waarop pompoenen gehakt kunnen worden). Dit boek is een soort extreme versie van de Enkhuizer Almanak, vol feitjes waarmee je de blits maakt op verjaardagen (de grootste Metallische Waterstofoceaan, iemand?).

Behalve de foto’s en de nutteloze weetjes, is het boek ook een spiegel van de tijd. De aard van het record verandert: zo weten we nu dat er op het meest bediscussieerde Facebookbericht 389.141 reacties kwamen (al staat er dan weer niet bij waarover dat bericht ging). De meeste kijkers die online naar een live-uitzending keken, zagen het Britse sprookjeshuwelijk tussen Kate en William. En dat waren er meer dan kijkers naar de inauguratie van Barack Obama. Is dat een leuk weetje? Nee, maar het zegt iets, net als het hele Guinness Book of World Records, over– om het op zijn G.B.J. Hiltermans te zeggen – de toestand in de wereld.

Toef Jaeger

Zelf een record verbreken: guinnessworldrecords.com

    • Toef Jaeger