Gbagbo voor het eerst tegenover Internationaal Strafhof

Stil beeld uit een video van Laurent Gbagbo vandaag voor de rechters van het ICC. Foto AFP

Buiten stonden enkele aanhangers van Laurent Gbagbo, binnen werd de voormalige president van Ivoorkust vanmiddag voorgeleid aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Rechter Silvia Fernandez de Gurmendi uit Argentinië opende om 14.00 uur de zitting. De rechtbank ziet hem als een verdachte van misdaden tegen de menselijkheid, zoals zorgvuldig geregisseerd geweld tegen burgers. Zijn advocaten noemen de arrestatie en overbrenging naar het ICC van Gbagbo vandaag Frans “neokolonialisme”.

‘Franse bommen’

Een eerste zitting als vandaag is vooral bedoeld voor de rechtbank om de identiteit van de aangeklaagde vast te stellen. Tevens moet hem duidelijk zijn waarvan hij verdacht wordt.

“Goedemiddag mevrouw de voorzitter, bedankt dat u mij laat spreken. Mijn naam is Laurent Gbagbo. (…) Het waren Franse bommen die mij arresteerden.”

‘Een neokolonialistische rechtszaak’

De aanklacht tegen Gbagbo luidt verder nog onder meer verkrachting en moord. Terwijl de in november vorig weggestemde oud-president probeerde vast te houden aan zijn post, zouden zijn aanhangers zich hieraan schuldig hebben gemaakt. De aanklager stelt dat 3.000 mensen zijn omgekomen bij het geweld tussen hen en getrouwen van zijn rivaal Alassane Ouattara.

In april greep hij dankzij hulp van het Franse leger en de Verenigde Naties alsnog de presidentszetel waarop hij sinds de verkiezingen recht had. “Het is een neokolonialistische rechtszaak”, zei Gbagbo’s adviseur Toussaint Alain tegen AP. “De ICC is een instrument van de Fransen geworden dat macht geeft aan bondgenoten en zij die niet volgzaam zijn bestraft.”

Gbagbo werd al vastgehouden door de Ivoriaanse autoriteiten. Vorige week vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen hem. Diezelfde dag nog werd hij richting Den Haag gestuurd.

    • Jules Seegers