Forse winst islamitische partijen

Er zijn nog twee verkiezingsrondes te gaan in Egypte.

Islamitische partijen hebben in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen bijna 65 procent van de stemmen gekregen.

De eerste resultaten, gisteren door de kiesraad bekendgemaakt, geven slechts een indicatie van hoe het nieuwe parlement eruit zal gaan zien. Er zijn nog twee verkiezingsronden te gaan, maar het ziet ernaar uit dat de islamitische partijen de meerderheid krijgen in het parlement. De Egyptische Moslimbroederschap heeft andere partijen al opgeroepen de wil van het volk te respecteren.

Het nieuwe parlement krijgt de taak honderd mensen te selecteren die gezamenlijk een nieuwe grondwet moeten opstellen. De Opperste Militaire Raad heeft echter al gezegd tachtig van die leden te willen aanstellen. Het is nog onduidelijk of de islamitische partijen een coalitie in het parlement zullen vormen of dat de Moslimbroederschap liberale bondgenoten zoekt als tegenhanger van de radicalere Nour-partij.

Eind januari zal de samenstelling van het parlement pas bekend worden. Vandaag gaan de Egyptenaren weer naar de stembus om 52 individuele kandidaten te kiezen die een derde van de zetels in het parlement zullen innemen. (AP)