Feyenoord herstelt reputatie in kolkende Kuip

Feyenoord-PSV werd voor Feyenoorders de wedstrijd van het reputatieherstel. Een aantal PSV’ers overkwam het tegenovergestelde. En voor Wijnaldum klonken er striemende fluitconcerten.

Rotterdam - Feyenoord Stadion - De Kuip - voetbal - eredivisie - Feyenoord - PSV - omhaal Sekou Cisse - (2) Stanislav Manolev - foto Carla Vos/Cor Vos ©2011 Cor Vos

Feyenoord-PSV was de wedstrijd van herstelde en gebroken reputaties. Karim El Ahmadi kreeg een staande ovatie toen Ronald Koeman hem bij een 2-0 voorsprong naar de kant haalde. De trainer en de speler omhelsden elkaar innig. Twintig minuten daarvoor klonk een fluitconcert toen Fred Rutten zijn aanvoerder Ola Toivonen wisselde. De trainer en speler van PSV gunden elkaar geen blik waardig.

Het duel tussen de nummers twee en vijf van de eredivisie was in veel opzichten een wedstrijd waarin verschillende partijen zich wilden bewijzen. Scheidsrechter Björn Kuipers, die tijdens de vorige editie ten onrechte een rode kaart had gegeven aan PSV’er Orlando Engelaar. Feyenoorder Otman Bakkal, die bij PSV op een zijspoor belandde en werd verhuurd. De uitstekend fluitende Kuipers kreeg zijn revanche en Bakkal overklaste zijn opvolger bij PSV, Kevin Strootman.

Feyenoord-PSV was de wedstrijd waarin eerder al bijna afgeschreven aanvallers van de thuisclub met doelpunten bepalend waren. En twee PSV’ers gingen bij deze doelpunten op kinderlijke wijze in de fout. In de 41ste minuut zag Toivonen bij een pass door het midden Feyenoord- aanvaller Sekou Cissé over het hoofd. De Ivoriaan maakte na een combinatie met de Zweedse spits John Guidetti het openingsdoelpunt. Zes minuten na rust verspeelde de jonge PSV’er Jetro Willems op de achterlijn knullig de bal aan Ruben Schaken, die er knap 2-0 van maakte.

Het werd zeker niet de wedstrijd van Georginio Wijnaldum. De sierlijke middenvelder, die zijn jeugdliefde Feyenoord verruilde voor PSV, had zich zijn terugkeer in de kolkende Kuip heel anders voorgesteld. Vanaf het moment dat speaker Peter Houtman zijn naam noemde, zetten duizenden Feyenoordfans met gefluit de toon. ‘Laat je club maar in de steek’, zong de harde kern. Aan het eind van de voor Wijnaldum verloren strijd pestten de fans hem met de tekst: ‘Gini neem je rotzooi mee.’

Feyenoord-PSV was juist de wedstrijd waarop Wijnaldum zolang had gewacht. De nummer tien van PSV wilde net iets te geforceerd laten zien dat hij in Eindhoven is uitgegroeid tot een smaakmaker van de ploeg. Bij elk balcontact volgde een striemend fluitconcert. Wijnaldum probeerde het te negeren en maakte keer op keer zijn acties. Ze stierven steeds in schoonheid. Tot genoegen van de Rotterdamse supporters.

Het duel in de Kuip was ook een clash tussen getormenteerde coaches. Voor zowel Koeman als Rutten moet dit het seizoen van reputatieherstel worden. De trainer van Feyenoord liep bij Valencia en AZ imagoschade op. Koeman solliciteerde opzichtig bij diverse clubs. Feyenoord bood hem met een eenjarig contract uitkomst. Koeman wilde gisteren laten zien dat zijn ploeg de wisselvalligheid te boven is. En dat lukte.

Op zijn beurt kreeg Rutten na twee mislukte titelraces het voordeel van de twijfel van het PSV-bestuur. De selectie werd op verzoek van Rutten grondig gerenoveerd. De trainer kreeg een aantal opdrachten mee. Het nieuwe PSV moet met passie spelen en met aantrekkelijk voetbal de landstitel veiligstellen. Na een valse start van de competitie – een 3-1 nederlaag tegen de huidige koploper AZ – kwam PSV op stoom. Maar tegen Feyenoord volgde een terugval. Waarmee het imago wed bevestigd dat PSV onder Rutten belangrijke eredivisieduels nooit wint.

Feyenoord-PSV was ook een wedstrijd waarin de wilskracht van Feyenoord het won van de gemakzucht van PSV. Koeman liet al eerder dit seizoen zien dat hij zijn ploeg op belangrijke momenten wél kan oppeppen. Feyenoord steeg in de uitwedstrijd tegen Ajax ook al boven zichzelf uit, maar werd niet beloond met drie punten. De stadionclub pakte gisteren wel de volle winst en herovert langzaam de status van topclub.

PSV maakte een stap terug. Aanvoerder Toivonen stond symbool voor het verval. De Zweed werd gewisseld en gedroeg zich vervolgens als een verwend kind. Zonder zijn vervanger Jeremain Lens succes te wensen verdween hij naar kant. Rutten zal de komende week alles in het werk moeten stellen om de reputatieschade te herstellen.

    • Koen Greven