Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Er is meer dan één waarheid

De waarheid verschijnt in verschillende gedaanten. Daarom proberen we bij nrc.nl niet alleen het nieuws te duiden, om een andere blik op de actualiteiten te brengen, maar willen we ook ruimte geven aan andere, vergeten verhalen.

Want soms is nieuws (toch al een subjectief begrip) te klein, te ingewikkeld, te ver van je bed of komt het simpelweg op een verkeerd tijdstip bovendrijven. Bij de Amsterdamse videodienst VJ Movement denken ze er net zo over, maar daar bezien ze verhalen precies omgekeerd als wij. Waar we bij nrc.nl het belangrijkste nieuws proberen te selecteren en vooral ‘de grote onderwerpen‘ belichten, heeft VJ Movement als ijkpunt de andere kant van het verhaal, het nieuwe perspectief.

Bij VJ Movement omschrijven ze het zelf zo:

“VJ Movement is een netwerk van meer dan 250 professionele lokale en internationale correspondenten die samenwerken om het publiek nieuwe perspectieven te laten zien rondom actuele onderwerpen. Het motto is ‘There is more than one truth’. Onze journalisten werken in meer dan 100 landen. Voor sommigen is VJ Movement een weg naar persvrijheid, voor anderen een platform om een anders luidende stem boven het gangbare geschreeuw uit te laten komen.”

De video’s die VJ Movement brengt, zijn net de perspectieven die bij nrc.nl vaak stranden in de strijd om tijd bij onze redactie. Nieuws brengen ze meestal niet, maar voor de meesten zullen het wel onbekende verhalen zijn. Om die reden verschijnt vandaag de eerste video van VJ Movement op nrc.nl. Voor een ander verhaal, of een andere kijk op een bestaand verhaal.

Het team van VJ Movement kiest zelf de video’s - soms nieuwe en soms verhalen die al eerder op hun eigen site verschenen - en schrijft de begeleidende teksten. We betalen elkaar niets.

De bijdragen van VJ Movement zullen de komende tijd elke maandag op nrc.nl verschijnen.