'Duitse overheid overweegt nationalisatie Commerzbank'

De Duitse regering overweegt de Duitse Commerzbank te nationaliseren, indien de bank er voor komende zomer niet in slaagt voldoende kapitaal aan te trekken om aan de nieuwe kapitaalseisen te voldoen.

Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van bronnen bij de Duitse overheid. Volgens het tijdschrift zal de Duitse overheid als de Commerzbank niet voldoende kapitaal weet op te halen, opnieuw het noodfonds Soffin opstarten. Het fonds neemt dan de aandelen Commerzbank over.

De op twee na grootste bank van Duitsland heeft problemen met de kapitalisatie. Recent meldden verschillende persbureaus dat de bank rond de 5 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft om te kunnen voldoen aan de kapitaalseis van 9 procent die de EU eerder dit jaar heeft opgelegd.

Na deze berichten in de pers daalde de koers van de Commerzbank zo’n 17 procent. Het afgelopen kwartaal maakte de bank een verlies van 687 miljoen euro. Dat grote verlies werd onder meer veroorzaakt door een afschrijving van 798 miljoen euro op Griekse staatsobligaties.

Topman Martin Blessing van de Commerzbank liet daarop weten dat zijn bank zelf in staat is om zich te herkapitaliseren. Bij de overheid aankloppen voor financiële steun is volgens hem niet nodig.

Tijdens de kredietcrisis kreeg de Commerzbank ook al steun van de Duitse overheid. De Duitse regering stak toen 18,2 miljard euro in de bank in ruil voor 25 procent van de aandelen.

De European Banking Authority (EBA) zal binnenkort bekendmaken hoeveel extra kapitaal Europese banken nodig hebben om te voldoen aan de nieuwe kapitaalseisen van 9 procent.