‘Duitse overheid bereidt nationalisatie Commerzbank voor’

De Commerzbank komt mogelijk in de problemen bij het verhogen van de kapitaalratio tot minimaal 9 procent eind 2012. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De Duitse overheid bereidt zich voor op een mogelijke nationalisatie van Commerzbank indien deze niet in staat is het benodigde additionele kapitaal op te halen. De bank is de op een na grootste van Duitsland en een van de grootste partijen op de hypotheekmarkt.

Duitsland zal het noodfonds voor banken SoFFin opnieuw opstarten om de aandelen Commerzbank over te nemen, schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van bronnen bij de overheid. Het concern moet voor komende zomer extra kapitaal op weten te halen, staat in het artikel.

Duitsland nam tijdens de financiele crisis al een belang in Commerzbank van 25 procent om de kredietverstrekker overeind te houden na de overname van Dresdner Bank in 2009. Volgens Der Spiegel wordt aangenomen dat de meerderheid van de nieuwe aandelen in handen zal komen van de overheid in geval van een kapitaalverhoging voor Commerzbank.

Volgens Dow Jones zal de European Banking Authority de komende dagen vermoedelijk nieuwe schattingen presenteren voor de benodigde kapitaalbehoeftes van banken. Een woordvoerder van Commerzbank wilde geen commentaar geven. Woordvoerders van het Duitse ministerie van financien en de Duitse kanselarij waren niet beschikbaar voor commentaar.

    • Jules Seegers