De uitslag: Poetin nog 238 van de 450 zetels, Communisten op 92

Protesten tegen verkiezingsfraude in onder meer Sint-Petersburg gisteren. "Je verkiezingen zijn een farce." Foto AP / Dmitry Lovetsky

Vladimir Poetins Verenigd Rusland zakt volgens de voorlopige verkiezingsuitslag van 315 zetels naar 238. Volgens de cijfers van de verkiezingscommissie betekent dit een krappe meerderheid van dertien stoeltjes in de 450 zetels tellende Doema.

De uitslag, berekend na een vrijwel completen eerste telling, wijst op een score van 49,5 procent van de stemmen voor Verenigd Rusland. Volgens Reuters komt de Communistische Partij na een ingewikkeld rekensysteem uit op 92 zetels. Gewoon Rusland kan rekenen op 64 zitjes terwijl de nationalistische partij LDPR van Vladimir Zjirinovski 56 zetels behaalt.

Voor Poetin is het een van de slechtste verkiezingsuitslagen in zijn periode van twaalf jaar aan de macht. Een dergelijke afkeer liet het Russische volk hem nog niet zien. Een veeg teken in aanloop naar de presidentsverkiezingen op 4 maart waarbij hij zijn zitje in het Kremlin probeert terug te krijgen.

De verkiezingsuitslag laat zien dat miljoenen Russen niet meer zitten te wachten op een nieuwe periode onder Poetin, die de ambtstermijn liet verlengen tot zes jaar. De helft van de stemmen ging dan nog naar Verenigd Rusland, maar het is een stuk minder dan de 64 procent waarmee in 2007 werd gewonnen.

Dat 20 procent zijn heil zocht bij de Communistische Partij, toont aan dat een flink deel van de bevolking genoeg heeft van een corrupte regering die weinig ruimte laat aan serieuze oppositie. De houdbaarheid van Poetins politieke statuur, geboetseerd rondom zijn populariteit en patronaat, zou wel eens over de datum kunnen zijn, melden diverse analisten aan Reuters.