Clinton kritiseert Israël

Israëlische ministers hebben gisteren geïrriteerd gereageerd op opmerkelijk scherpe kritiek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Recente Israëlische wetsvoorstellen om restricties op te leggen aan non-gouvernementele organisaties (ngo’s) zei Clinton niet te kunnen begrijpen. Ze was „gechoqueerd” over de uitsluiting van vrouwen in de openbare ruimte.

Volgens Israëlische media zei Clinton zaterdag tijdens een besloten lezing in Washington, dat ze het gevoel had dat het met Israël de verkeerde kant uitgaat en dat Israël niet ziet hoe slecht bepaalde actuele ontwikkelingen overkomen in het buitenland. Daarmee antwoordde ze op een vraag over wat Israël kan doen om de Amerikanen te helpen bij het steunen van Israël.

Onlangs zijn in Israël wetsvoorstellen in behandeling genomen die beogen de financiering van ngo’s te beknotten en hun toegang tot het Hooggerechtshof te beperken. De voorstellen richten zich alleen op organisaties die geld krijgen van buitenlandse overheden en zich kritisch uitlaten over Israël.

De laatste maanden verschijnen ook steeds meer berichten over segregatie van vrouwen, of oproepen daartoe van de ultra-orthodoxe gemeenschap. Vrouwen worden van mannen gescheiden op de stoep, in bussen, het leger en op kleuterscholen. Volgens Clinton past deze tendens meer bij Iran dan bij Israël. De ngo-wetgeving is volgens haar „ondemocratisch”.

„Volstrekt overdreven” noemde de Israëlische minister van Financiën Yuval Steinitz de opmerkingen van Clinton gisteren. Al zei hij ook dat uitsluiting en segregatie van vrouwen „onacceptabel” was. Minister van Milieu Gilad Erdan was eveneens kritisch.