Chinese propagandapanda’s gearriveerd in Schotland

De speciale jet wordt voor vertrek gereedgemaakt voor de vlucht "Panda Express" vanuit China. Foto Reuters

Twee reuzepanda’s vlogen gisteren in hun customized boeing 777 met de vlucht ‘Panda Express’ vanuit China naar Schotland met als eindbestemming de Edinburgh Zoo. De zeldzame dieren die ieder goed zijn voor 9,3 miljoen dollar worden door China uitgeleend om de politieke relatie met Groot-Brittanië te versterken.

“Panda’s zijn de nationale schatten van China”, zei de Chinese Ambassadeur Liu Xiaoming in januari toen de ruildeal werd beklonken. “Deze historische deal is een gift van China aan de Britten. Het is een symbool van vriendschap en zal onze mensen dichter bij elkaar brengen.”

Op 9 januari kwam de Chinese vicepremier Li Keqiang naar Londen om de panda-deal met de Britse vicepremier Nick Clegg te sluiten.

Het acht jaar oude duo Tian Tian and Yang Guang, wat samen staat voor ‘hereniging’, komt uit Sichuan, een provincie in het zuidwesten van China. De panda’s mogen de komende tien jaar in de Schotse dierentuin verblijven, in de hoop dat ze zich voortplanten. Daarnaast starten China en Groot-Brittannië een gezamenlijk onderzoeksprogramma naar de dieren, die de eerste paar maanden gescheiden zullen wennen aan hun nieuwe verblijf voor ze aan elkaar worden voorgesteld. Edinburgh Zoo heeft de dieren hartelijk verwelkomd en hoopt op een verdubbeling van de bezoekersaantallen met de nieuwe bewoners.

Fijn staaltje pandapolitiek

Al decennialang staat China bekend om haar ‘pandapolitiek’, een middel dat wordt ingezet als er uitzonderlijk grote politieke en economische belangen spelen voor het land. Sinds 1984 is het gebruikelijk dat landen panda’s voor een decennium huren voor 1 miljoen dollar per jaar. De jonge panda’s die eventueel geboren worden moeten weer terug naar China. In 1998 regelde het Wereldnatuurfonds bij de rechter dat Amerikaanse dierentuinen dat bedrag alleen mogen betalen als China verzekert de helft ervan te besteden aan de bescherming van panda’s in het wild.

Verschillende natuurfondsen, waaronder Advocates for Animals, menen dat het voortbestaan van de panda niet gediend is bij dit soort transfers en protesteren hiertegen. De politieke voordelen voor China wegen hier in uitzonderlijke gevallen zwaarder, zo blijkt in de praktijk, waardoor Groot-Brittanië voor het eerst in twintig jaar reuzepanda’s in huis heeft.

    • Annemarie Coevert