Centrumlinks zegeviert bij verkiezingen Slovenië en Kroatië

Vlnr: Oppositieleider Zoran Milanovic en zijn coalitiepartners in Kukuriku Ivan Jakovcic, Radimir Cacic en Silvano Hrelja na het horen van de eerste exit polls. Foto AFP / Hrvoje Polan

De centrumlinkse partij van de Sloveense zakenman en burgemeester van hoofdstad Ljubljana heeft de parlementsverkiezingen verrassend gewonnen. In Kroatië ging centrumlinks eveneens met de verkiezingswinst aan de haal.

De Sloveense kiezers gaven blijk van grote zorg over de krimpende economie en gaf de Positieve Partij van Zoran Jankovic, die pas zes weken bestaat, 30 procent van de stemmen. De regerende sociaal democraten kwamen wekenlang als winnaar uit de peilingen maar bleven steken op 26,5 procent.

De Positieve Partij lijkt een derde van de 90 zetels in het parlement te gaan bezetten. Jankovic, voormalig directeur van de grootste voedselretailer van Slovenië, wil het land als een onderneming runnen en het zo een van de grootste spelers op de wereldmarkt maken. Slovenië dreigt een van de probleemlanden te worden binnen de eurozone en staat vanwege grote tekorten voor pijnlijke bezuinigingsmaatregelen.

‘Kukuriku’ straft conservatieve regering Kroatië af

In Kroatië werden de conservatieven afgestraft voor een beleid vol corruptie. Het centrumlinkse blok ‘Kukuriku’ – naar het geluid van een haan - won daar na het tellen van 62 procent van de stemmen 77 van de 151 zetels. De conservatieve HDZ zakte naar 47 zetels.

De nederlaag werd in tegenstelling tot in Slovenië al wel verwacht. De levensstandaard in Kroatië daalt en er heerst veel werkloosheid. Aan Kukuriku de taak om het begrotingstekort terug te dringen en de corruptie aan te pakken.

    • Jules Seegers