Blatter: doellijncamera’s volgend seizoen al mogelijk

Een van de bekendste doelpunten dat geen doelpunt werd. De bal van Frank Lampard tijdens het WK van vorig jaar. Foto Reuters / Eddie Keogh

Doellijncamera’s kunnen volgend jaar al worden ingevoerd in het voetbal. Dat zegt FIFA-baas Sepp Blatter tegen de Duitse krant Bild. Er zijn volgens de Zwitser al systemen die aan de eisen van de wereldvoetbalbond voldoen. “Als de uiteindelijke beslissing wordt genomen, kan het al in het seizoen 2012-2013 ingezet worden.”

Volgens Blatter zijn er systemen die ‘precisie, snelheid en gemak verenigen’. Nu is het volgens de FIFA-baas aan de spelregelcommissie IFAB. De International Football Association Board komt in maart bijeen en beslist dan over de technologie. De FIFA heeft vier van de acht stemmen in de IFAB. De voetbalbonden van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland hebben elk een stem.

Blatter was lang mordicus tegen technologische hulpmiddelen in het voetbal. Tijdens het WK van vorig jaar in Zuid-Afrika veranderde hij echter van mening nadat de druk om hulpmiddelen toe te passen was toegenomen. Dat kwam voornamelijk door een Engelse treffer tegen Duitsland, die niet werd toegekend ondanks dat de bal ruim achter de doellijn stuiterde.

    • Lex Boon