Bestuurslid Buma/Stemra neemt definitief ontslag

Buma Stemra-bestuurslid Jochem Gerrits heeft definitief ontslag genomen. Dat meldt de auteursrechtenorganisatie op de eigen website.

Vorige week trad Gerrits al tijdelijk terug na een uitzending van PowNews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor een percentage van de opbrengst.

Buma/Stemra wil “uit overwegingen van zorgvuldigheid” verder niets toelichten zolang het vorige week aangekondigde onderzoek van het College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Auteurs- en naburige rechten loopt.

Gerrits wilde aandeel wanner hij claim van componist steunde

Het college onderzoekt de achtergronden van de door componist Melchior Rietveldt ingediende claim bij Buma/Stemra en de betrokkenheid van Gerrits. Rietveldt werd een aantal jaren geleden gevraagd een muziekstuk te componeren voor een anti-piraterijspotje dat eenmalig op een filmfestival vertoond zou worden. De muziek werd echter gebruikt voor een campagne die zonder zijn medeweten werd vertoond in bioscopen en op dvd’s. De componist zegt dat hij recht heeft op een vergoeding die mogelijk in de miljoenen loopt, maar Buma/Stemra nam zijn claim niet in behandeling.

In het telefoongesprek dat PowNews uitzond zei Gerrits vervolgens dat hij er voor kan zorgen dat de organisatie wél naar de zaak kijkt. Maar dan wilde hij wel een derde van de opbrengsten. “Als ik wat zou ontvangen, ontvangt hij altijd nog twee keer zoveel dan ik. Kijk, nu heeft hij niets; alles wat ik los kan peuteren, daarop pakt hij toch mooi 66 procent.” Volgens Gerrits is de uitzending “gemanipuleerd”.

Scherpe politieke reacties op functioneren Buma/Stemra

De onthulling zorgde voor veel kritiek op de organisatie. Volgens de PVV is duidelijk dat bij Buma/Stemra “niet alleen zakkenvullers werken die twee keer de balkenendenorm verdienen, maar ook nog lieden die corrupt zijn tot op het bot”. D66 suggereerde in oktober al de organisatie onder toezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te stellen omdat ze niet transparant te werk zouden gaan.

Het bestuur wil op korte termijn een onafhankelijke interim-voorzitter aanstellen.

De PowNews-uitzending

De uitzending van PowNews van woensdag 30 november, vanaf 07.34 is het item over Buma/Stemra te zien:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

    • Peter Zantingh