Belgische staatsbons goed voor vijf miljard

„Ook deze winter, laten de Staatsbons u niet koud!” De reclameslogan van het Belgische Agentschap voor de Schuld is niet briljant, maar wel effectief.

Belgen konden tot afgelopen vrijdag staatsleningen voor particulieren kopen, en dat deden ze massaal. Uiteindelijk wist het staatsagentschap 5 miljard euro op te halen bij kleine beleggers.

Het Agentschap voor de Schuld stelde drie leningen open voor het publiek: een obligatie met een looptijd van 3 jaar (3,5 procent rente), eentje van 5 jaar (4 procent rente) en een obligatie die over acht jaar afloopt (4,2 procent rente). Verreweg de meeste beleggers, circa 80 procent, kozen voor de vijfjaarslening. De minimale inleg bedroeg 200 euro. „Het gaat ondertussen om de grootste verkoop van schuldcertificaten sinds de invoering van de euro, en wellicht ook om de grootste operatie uit de Belgische geschiedenis”, aldus Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld tegen Belgische media.

In een powerpointpresentatie probeert het Agentschap Belgen te overtuigen dat het een veilige investering is. De Belgische economie groeide het afgelopen decennium harder dan het gemiddelde in de eurozone. Bovendien, de Belgische schuld mag hoog zijn (96 procent van bbp), dat is een erfenis uit het verleden. De afgelopen twee jaar is de schuld stabiel gebleven, aldus het Agentschap. Dat België na Griekenland, Ierland, Italië en Portugal de hoogste schuldquote van de EU heeft, wordt niet vermeld.

Het lijkt er op dat Belgen de obligaties hebben gekocht uit landsbelang. De krant de Morgen berekende dat een investering van 200 euro in een vijfjaarslening 6 euro meer oplevert dat het geld op de meest renderende spaarrekening te zetten.

Sinds België een regering heeft geformeerd, lijkt de grootste druk voorbij op de obligatiemarkt. De rente op staatsobligaties is de afgelopen week gekelderd. Op 25 november bereikte de Belgische rente de hoogste stand in elf jaar. Op obligaties met een looptijd van tien jaar moest het land 5,8 procent rente betalen. Vanochtend betaalde België 4,38 procent. Voor een belangrijk deel komt dat doordat België na een impasse van 540 dagen weer een regering heeft. België lift ook mee op het algemene optimisme op de Europese obligatiemarkt. Investeerders hopen dat regeringsleiders op de Europese top van vrijdag een doorbraak forceren in de aanpak van de schuldencrisis. Als gevolg dalen de rentes van de meeste Europese probleemlanden.